Statele Unite și Uniunea Europeană au criticat legea poloneză pentru combaterea propagandei rusești drept un instrument care ar putea ostraciza opoziția.
Legea adoptată recent, i-ar putea împiedica pe oponenții politici să ocupe funcții publice fără ca acești să aibă posibilitatea să contesteze decizia în instanță. Uniunea Europeană a indicat că ar putea recurge chiar la măsuri juridice împotriva Poloniei.
„Pot să vă asigur că nu vom ezita să luăm măsuri imediat cum vom constata că este nevoie și că trebuie să intervenim”, a declarat marți vicepreședinta Comisiei pentru valori și transparență, Věra Jourová, în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, UE a amenințat că va lua măsuri dacă va deveni pe deplin clar că o astfel de lege ar submina standardele democratice.
Comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat și el marți că o astfel de lege ar putea „priva cetățenii, indivizii de drepturile lor de a fi aleși într-o funcție publică ”. În opinia sa, cel mai îngrijorător aspect este că cei care vor cădea sub incidența legii, nu pot cere „nicio revizuire judiciară”.
Președintele polonez Andrzej Duda a semnat deja proiectul de lege despre care criticii spun ca l-ar viza în primul rând pe liderul opoziției liberale Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului UE.
Cum va funcționa comisia de anchetă?
Propus de partidul conservator de guvernământ „Lege și Justiție”, cu câteva luni înainte de alegerile generale din toamnă, proiectul de lege intră în vigoare la o săptămână de la publicare, ceea ce înseamnă în câteva zile.
În baza legii, se va crea o comisie cu 9 membri, care poate interzice persoanelor considerate că ar fi acționat sub influența Kremlinului, să ocupe poziții cu acces la fondurile publice. Interdicția poate merge până la 10 ani, devenind de fapt o interdicție de a candida la o funcție publică.
Membri comisiei vor fi aleși de parlament unde PiS are o majoritate fragilă, iar deciziile sale sunt definitive.
Experții spun că legea încalcă Constituția poloneză, iar opoziția i-a cerut președintelui Duda să o respingă.
„Guvernul SUA este îngrijorat de adoptarea de către guvernul polonez a noii legislații care ar putea fi folosită abuziv, împiedicând desfășurarea de alegeri libere și corecte din Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller. El a adăugat că o astfel de lege „ar putea fi folosită pentru a bloca candidatura politicienilor de opoziție fără un proces echitabil”.
### Vezi și... ### Cu ce se va ocupa centrul „Patriot” și cine îl va conduce„Lex Tusk”
Partidul de guvernământ „Lege și Justiția” îl acuză pe Donald Tusk că ar fi fost prea prietenos cu Rusia în calitate de prim-ministru între 2007 și 2014 și că a permis Poloniei să devină periculos de dependentă de combustibilii fosili rusești, înainte de a merge la Bruxelles pentru a fi președinte al Consiliului European între 2014 și 2019.
Ministerul de Externe al Poloniei a reacționat la criticile americane susținând că noua legislație a fost interpretată greșit și nu va afecta integritatea alegerilor. „Lucrările Comitetului nu vor limita capacitatea alegătorilor de a-și vota candidații la alegeri; dimpotrivă – va oferi publicului un acces mai larg la informații despre chestiuni cruciale pentru securitatea națională”, a spus ministerul într-un comunicat.
Cedând parțial în față criticilor care spun că legea este neconstituțională, președintele Duda a spus că va cere opinia Tribunalului Constituțional.
Liderul partidului conservator-naționalist de guvernământ „Lege și Justiție”, Jaroslaw Kaczynski, și Donald Tusk sunt rivali politici de multă vreme. Personalitățile opoziției numesc deja legea pentru înființarea comisiei de anchetă „Lex Tusk”, folosind termenul latin pentru „lege”.
Comisia, care investighează perioada 2007-2022 și este abilitată să stabilească ce personalitate publică ar fi acționat sub influența Rusiei, urmează să prezinte concluziile până pe 17 septembrie, cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri generale, așteptate în octombrie sau noiembrie.