SUA vor trimite noi trupe în Europa: o brigadă de 5 mii de oameni va fi plasată în România

Președintele SUA, Joe Biden, la summitul NATO de la Madrid, 29 iunie 2022

Statele Unite își vor întări prezența militară în Europa pentru ca NATO să poată răspunde la ameninţările venite „sub toate formele” și din „toate direcțiile: terestră, aeriană şi maritimă” a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid.

### Vezi și... ### Madrid: cel mai important summit NATO din istorie


În cadrul acestui summit , pe care l-a numit „istoric”, Biden a anunţat o consolidare a prezenţei militare şi a capacităţilor americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), în Marea Britanie, Germania şi Italia.

„Vom menține o brigadă suplimentară, pe bază de rotație” formată în total din 5 mii de oameni, „cu sediul în România”, a anunțat Joe Biden. Totodată, vor fi desfășurate trupe suplimentare, tot pe bază de rotație, în țările baltice, a mai spus președintele american.

În Polonia, Statele Unite vor stabili „un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane”. Totodată, vor mări de la 4 la 6 numărul de distrugătoare ancorate la baza navală Rota din Spania.

Preşedintele rus Vladimir Putin „şi-a fi dorit o finlandizare a Europei”, o evoluţie a ţărilor NATO spre neutralitate, dar obţine, în schimb, o NATO-izare a Europei, a încheiat președintele american.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Noua strategie NATO și întărirea flancului estic