SUA: trupele federale vor fi retrase din Portland

Portland: trupe federale se confruntă cu demonstranți violenți în timpul protestelor de sâmbătă, 24 iulie 2020.

Trupele federale americane se vor retrage din orașul Portland, statul Oregon dacă forțele locale de ordine asigură securitatea clădirilor instituțiilor federale – anunțul a fost făcut de guvernatoarea statului Oregon și a fost confirmată la nivel federal dar la Washington s-a precizat că momentul și ritmul retragerii vor depinde de eficiența forțelor locale de ordine, relatează NYT.

În Portland, protestele declanșate de uciderea afroamericanului George Floyd în mai, în timp ce era arestat de polițiști albi, la Minneapolis, au degenerat de multe ori noapte, în acte de violență și atacuri, între altele, împotriva unor clădiri federale. Administrația Trump a decis, în consecință, să trimită trupe federale în oraș, deși sprijinul acestora nu fusese cerut de guvernatoarea statului Oregon sau de primarul orașului – o decizie care, mulți critici, au susținut că nu a făcut decât să provoace și mai multă violență.

Miercuri, ministrul justiției, William Barr, a apărat decizia administrației de a utiliza forțe federale pentru a reimpune ordinea în mai multe orașe americane. La audieri în comitetul juridic al Camerei Reprezentanților, care este dominată de opoziția democrată, Barr a spus că protestele declanșate uciderea lui George Floyd au fost „deturnate”. Vorbind despre revoltele din orașul Portland din statul Oregon, Barr a spus că nu este rezonabil ca acestea să fie considerate proteste, ci un atac împotriva guvernului.