Statele Unite și alți parteneri occidentali au propus ca Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să convoace o dezbatere specială privind presupusele rele tratamente aplicate de China uigurilor și altor minorități musulmane din regiunea Xinjiang.
### Vezi și... ### Un raport ONU denunță abuzurile „grave” comise de chinezi în XinjiangDiplomații au declarat că solicitarea SUA, Canadei, Marii Britanii, Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei urmărește ca discuția să aibă loc în cadrul următoarei sesiuni a Consiliului ONU pentru drepturile omului, programată pentru începutul anului viitor.
„Nu putem ignora astfel de încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”, a declarat ambasadorul britanic Simon Manley în fața organismului ONU. „Acest consiliu nu trebuie, nu poate, să rămână tăcut”.
Statele Unite au acuzat autoritățile chineze de genocid, în urma mărturiilor depuse de victime și a altor dovezi. Conform acestor probe, China ar fi deportat mai bine de 1 milion de uiguri în lagăre, comițând și alte abuzuri în masă.
Ultimul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a publicat un raport dur înainte de plecarea sa luna trecută, sugerând că oficialii chinezi comit „crime împotriva umanității” în cadrul campaniei în curs de desfășurare pe care Beijingul o caracterizează drept o încercare de combatere a extremismului violent din Xinjiang.
Se pare că diplomații din cele 47 de delegații la Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva au fost precauți cu privire la posibilitatea ca criticii Chinei să poată aduna suficient sprijin pentru ca problema uigurilor să fie inclusă în sesiunea consiliului înainte de încheierea acesteia la 7 octombrie. O "decizie" pozitivă de a include dezbaterea ar marca prima dată când problema uigurilor a ajuns în mod oficial în fața consiliului suprem al ONU pentru drepturile omului.
### Vezi și... ### Raport ONU: China obligă uigurii și alte minorități la muncă forțată