Linkuri accesibilitate

Raport ONU: China obligă uigurii și alte minorități la muncă forțată


Manifestație de susținere a uigurilor în semn de protest față de eșecul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului de a asculta comunitățile în cauză, în principal uigurii, tibetanii și chinezii din Hong Kong.
Manifestație de susținere a uigurilor în semn de protest față de eșecul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului de a asculta comunitățile în cauză, în principal uigurii, tibetanii și chinezii din Hong Kong.

Un expert independent al ONU a tras concluzia că obligarea uigurilor musulmani și a altor minorități la muncă forțată în agricultură și în industria prelucrătoare în Xinjiang de către autoritățile chineze echivalează cu „sclavia, o crimă împotriva umanității".

Uigurii sunt un grup etnic turc originar, în principal, din regiunile Asiei Centrale și de Est, zone de care sunt legați din punct de vedere cultural. Tratamentul lor de către oficialii chinezi din provincia Xinjiang, unde uigurii au fost deportați forțat într-o rețea de lagăre de detenție, a fost catalogat drept genocid de către Statele Unite, în timp ce ONU a acuzat autoritățile chineze de arestarea ilegală și maltratarea uigurilor, precum și de utilizarea acestora pentru munca forțată.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, până la două milioane de uiguri, kazahi și membri ai altor grupuri etnice indigene din Xinjiang au fost duși în centre de detenție din vestul regiunii chineze.

China neagă faptul că aceste tabere sunt lagăre de concentrare, susținând că sunt necesare pentru a reduce terorismul, separatismul și radicalismul religios. Dar oamenii care au fugit din provincie spun că mii de oameni sunt supuși unei „îndoctrinări politice” în unități cunoscute oficial sub numele de tabere de reeducare.

Raportul, publicat în seara zilei de 16 august de către raportorul special al ONU privind sclavia modernă, Tomoya Obokata, conchide că natura și amploarea puterilor exercitate asupra lucrătorilor - inclusiv supravegherea excesivă și condițiile de viață și de muncă abuzive - ar putea „echivala cu o sclavie, crimă împotriva umanității, cerând o anchetă independentă suplimentară".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG