SUA și UE discută în detaliu plafonarea prețului pentru petrolul rusesc

Statele Unite și Uniunea Europeană discută „detaliile unui plan” de a plafona prețul pe care Rusia îl poate obține pentru petrolul exportat, ceea ce ar limita și sursele de finanțare a războiului din Ucraina.

„Este un proces complex care nu va fi pus la punct în numai câteva zile” a declarat reporterilor consilierul pentru securitate națională al Casei Albe James Sullivan.

Rusia este al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, iar exporturile rămân o sursă majoră de venituri pentru Kremlin, care se confruntă cu o avalanșă de sancțiuni internaționale.

La summitul G7, liderii reuniți recent în Germania au fost de acord în principiu să impună o limită la prețul petrolului rusesc. O sancțiune care pentru moment este respinsă de China și India, mari importatoare de țiței rusesc, mai ales acum, când Rusia îl vinde la prețuri reduse.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că speră ca Arabia Saudită și alte țări OPEC să nu participe la sancțiunile economice împotriva Rusiei.