Suedia nu vede motiv să „negocieze” cu Ungaria primirea în NATO

Ministrul de Externe al Suediei, Tobias Billstrom, a avut nevoie de timp de reflecție de o zi ca să răspundă neobișnuitei invitații adresată de Budapesta, care a chemat Stockholmul la „negocieri” privind aderarea la NATO.

După ce Turcia a ratificat marți primirea Suediei în alianța nord-atlantică, singura țară care încă nu a făcut acest pas rămâne Ungaria. Budapesta a tergiversat procesul ca răspuns la criticile Stockholmului privind starea democrației în Ungaria.

Marți, 23 ianuarie, tocmai când parlamentul Turciei se pregătea să ratifice primirea în NATO a Suediei, premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orbán, a spus că-l va invita pe premierul Suediei, Ulf Kristersson, să „negocieze” la Budapesta un posibil acord similar.

Marți, guvernul Suediei a spus că încă nu știe cum să răspundă.

Miercuri s-a hotărât și a răspuns prin vocea ministrului de externe, Tobias Billstrom, că nu vede vreun motiv pentru asemenea negocieri.

Șeful diplomației suedeze a mai spus că spre deosebire de Turcia, Ungaria nu a formulat niciun fel de condiții pentru primirea Suediei când aceasta a fost invitată să se alăture alianței la summitul NATO de la Madrid, din 2022.

Parlamentul Turciei a aprobat marți candidatura Suediei la NATO, după mai mult de patru ore de dezbateri, cu 287 de voturi pentru, 55 împotrivă și patru abțineri.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat, pe rețelele sociale, după vot, că Stockholmul este „cu un pas mai aproape” de aderarea la NATO.

Finlanda, țară cu o lungă tradiție de neutralitate, ca și Suedia, a devenit al 31-lea membru al alianței în aprilie anul trecut.

Aceasta aproape a dublat lungimea frontierei NATO cu Rusia și a consolidat substanțial apărarea celor trei mici națiuni baltice care au aderat la bloc după prăbușirea Uniunii Sovietice.

„Jocurile” lui Erdogan

Suedia și Finlanda au urmat o politică de nealiniere militară în timpul confruntării dintre Rusia și Statele Unite din perioada Războiului Rece.

Cu toate acestea, invazia sângeroasă a Rusiei asupra vecinului său vestic a răsturnat calculele geopolitice.

Rezistența președintelui turc Recep Erdogan la aderarea Suediei la NATO a reflectat poziția sa mai nuanțată față de Moscova.

Ankara a profitat de pe urma menținerii – și chiar a extinderii – schimburilor comerciale cu Rusia, furnizând în același timp Ucrainei drone și alte arme esențiale.

Erdogan a fost, de asemenea, unul dintre puținii lideri NATO care au avut întâlniri și conversații telefonice regulate cu președintele rus Vladimir Putin.

Sprijinul lui Erdogan pentru aderarea Suediei vine ca parte a unei rețele complexe de mișcări geopolitice.

Administrația sa a solicitat sprijinul președintelui Joe Biden pentru a achiziționa 40 de noi avioane de luptă F-16 și 79 de kituri de actualizare pentru a moderniza o flotă existentă de avioane de război.

Casa Albă a făcut din aderarea Suediei o condiție prealabilă pentru vânzarea avioanelor către Turcia, în timp ce Erdogan a declarat, de asemenea, că cele două chestiuni ar trebui să fie legate.

### Vezi și... ### Întâlnire Blinken-Erdoğan | Pe agendă: războiul din Gaza, avioane F16 și extinderea NATO

Articolul cuprinde informații de la Europa Liberă România.