Summit OSCE: Anthony Blinken se întâlnește cu Serghei Lavrov

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de externe rus Serghei Lavrov la reuniunea de la Reykjavik, Islanda, 19 mai 2021.

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de externe rus Serghei Lavrov la reuniunea de la Reykjavik, Islanda, 19 mai 2021.

Secretarul de stat american Antony Blinken se întâlnește joi la Stockholm cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, pe fondul tensiunilor crescânde din cauza masării de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina.

Întâlnirea este programată să aibă loc în marginea unui summit al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și vine după o reuniune a miniștrilor de externe NATO la Riga, Letonia, unde Blinken a exprimat îngrijorarea Statelor Unite cu privire la operațiunile militare ale Rusiei.

### Vezi și... ### Nicu Popescu se va întâlni cu Antony Blinken, la reuniunea OSCE

În opinia Washington-ului, manevrele sunt percepute drept un efort de a destabiliza Ucraina din interior.

Oficialii ucraineni și occidentali spun că Rusia a lăsat la granița sa cu Ucraina zeci de mii de trupe și echipamente militare grele de la manevrele care au avut loc la începutul acestui an.

„Nu știm dacă președintele (Vladimir) Putin a luat decizia de a invada. Știm că își demonstrează capacitatea de a face acest lucru repede, dacă așa ar decide” a apreciat Blinken miercuri, la Riga.

În cadrul discuțiilor cu Lavrov, se așteaptă ca Blinken să-l avertizeze că există pericolul ca Statele Unite să impune noi sancțiuni Rusiei, dacă Moscova continuă manevrele la granița sa cu Ucraina.

Statele Unite sunt pregătite să răspundă cu „o serie de măsuri economice dureroase, de la care ne-am abținut până acum” a spus Blinken la Riga. Secretarul de stat a arătat însă că există și o cale diplomatică de a detensiona situația.

„Rușii spun că acordul de la Minsk ar trebui pus în aplicare. Ucrainenii spun același lucru", a arătat Blinken într-un interviu acordat televiziunii de stat letone, referindu-se la acordurile mediate de Franța și Germania în 2014 pentru a găsi o soluție politică la conflict în estul Ucrainei. „Ei bine, cred că dacă s-ar întâmpla asta, cel puțin așa s-ar rezolva problema din Donbas, din estul Ucrainei”.

„Dar trebuie să fie clar ”că o eventuală nouă agresiune în Ucraina, va avea consecințe serioase, a adăugat Blinkem.

Rusia, care sprijină milițiile separatiste din estul Ucrainei, a negat mereu că ar plănui o incursiune în țara vecină. Moscova dă vina pe Ucraina și pe aliații occidentali pentru actualele tensiuni, susținând că și de partea ucraineană a graniței este o masare similară de trupe.

De asemenea, Rusia a avertizat NATO împotriva oricăre amplasări de trupe și arme în Ucraina, țară care aspiră la integrarea în Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.