Prețul gazelor a fost principalul subiect al summitului european de ieri si azi, cei 27 de lideri discutând despre cum să evite o explozie socială în timpul iernii ce se apropie. Creșterile masive ale prețului energiei au arătat încă o dată cât de dependentă este Europa de gazul rusesc.
### Vezi și... ### Borrell: criza prețurilor la energie, un „joc geopolitic major”Nu există o soluție comună, prețul gazului este foarte diferit de la o țară la alta, iar Germania, care va beneficia singură de conducta rusească Nord Stream 2, care aduce gaz direct din Rusia, prin Marea Baltică, ocolind Polonia si Ucraina, se află într-o poziție privilegiată.
Astăzi, un grup de țări condus de Spania si Polonia a căutat să aducă o soluție comună problemei creșterii vertiginoase a prețului energiei. Dar Angela Merkel, care se află acum doar interimar ca șefă a guvernului Germaniei, a evitat să se angajeze într-o soluție comună, care ar diminua dependența de gazul rusesc.
In loc de asta, după ce au evitat psihodrama poloneză, cei 27 au discutat, la cererea țărilor baltice, dar și a Poloniei, mai ales despre criza refugiaților, dat fiind că fluxul celor trimiși din Bielorusia în Polonia și Lituania continuă.
Este vorba în special de refugiați afgani și irakieni, pe care regimul de la Minsk al lui Aleksandr Lukașenka i-a încurajat să vină, prin zboruri charter speciale din Irak, de la Bagdad și Mosul, pentru a-i trimite în țările vecine, membre in UE, pentru a destabiliza.
### Vezi și... ### Summit UE: cei 27 evită confruntarea cu Polonia pe o chestiune fundamentalăS-a vorbit, cu certuri în culise, și despre Polonia. Sigur, celelalte 26 de țări din UE temporizează, dar asta nu va face să dispară amenințarea pe care o face să plutească deasupra Uniunii Europene decizia Curții Constituționale a Poloniei, că dreptul național primează asupra celui comunitar, european.
Pe 7 septembrie, Curtea Constituțională a Poloniei a făcut un pas spre un conflict foarte serios între Varșovia și Uniunea Europeană: Curtea a respins principiul potrivit căruia dreptul UE primează asupra dreptului național.
În așteptarea altor sancțiuni și a unor decizii la nivelul UE care să descâlcească această situație ce pune în pericol întregul edificiu european, sau care riscă să ducă direct la un Polexit, miercuri, Parlamentul european și-a însărcinat serviciile juridice sa găsească modalitatea legală de a lansa o acțiune în justiție împotriva Comisiei Europene, deoarece încă nu a lansat acțiunea de condiționare a distribuirii fondurilor europene de respectarea statului de drept. Este deja înscris in dreptul comunitar faptul ca UE este îndrituită sa taie fondurile țarilor care nu respecta regulile comune.
Evident, toată lumea este conștienta de faptul ca indiferent de natura conflictului si de explicațiile aduse de premierul polonez Mateusz Morawiecki, conflictul nu poate fi lăsat sa se eternizeze si nici să creeze un precedent. Dacă polonezii se opun acum, nimic nu garantează că în viitor ei nu vor opune un veto într-un alt dosar important, făcând ca întreaga construcție europeană să se fisureze.
Întreaga discuție a fost așadar despre competențele europene, despre cum se raportează UE față de dreptul național si care este linia roșie pe care nici o țară membră n-ar trebui să aibă dreptul să o încalce.