Antreprenoarea Svetlana Demceac, originară de la Orhei este preşedinta societăţii moldovenilor din Kiev. De peste 30 de ani locuieşte în capitala Ucrainei. Ea spune că starea de spirit este relativ calmă şi că locuitorii îşi văd mai departe de rutina lor cotidiană. Svetlana se arată convinsă că ucrainenilor le este clar ce e în mintea liderului de la Kremlin când acesta se gândeşte la Ucraina. Tema principală a discuției este conflictul declanșat de Kremlin la granița cu Ucraina.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Mult se speculează pe marginea intențiilor Rusiei, mai ales că președintele Putin a lăsat să se înțeleagă că ar putea să se ajungă la o confruntare cu Ucraina. Care e atmosfera de acolo, din țara voastră? Ce credeți voi despre ceea ce se anunță și, mai ales, cât de îngrijorați sunteți de ceea ce ar putea să se întâmple?
Svetlana Demceac: „Suntem liniștiți, nu este panică, nu este nici la Kiev panică și nici în țară. Și panică nu este din motivul că noi suntem convinși la 99,9% că nu va fi război. Nu-l interesează pe Putin ca să fie aici război, pe Putin îl interesează ca să folosească toată situația aceasta ca să fie rezultatele pe care le dorește pentru sine. Putin nu o singură dată a spus că el nu recunoaște Ucraina ca țară...”
Europa Liberă: Și cum ați înțeles voi acest mesaj pe care l-a transmis liderul de la Kremlin, spunând că nu recunoaște un stat precum Ucraina?
Svetlana Demceac: „Noi știm că lui Putin îi pare rău că nu mai este Uniunea Sovietică. El tinde ca să fie înapoi Uniunea Sovietică și el înțelege că fără Ucraina Uniunea Sovietică nu poate fi întoarsă. Cu părere de rău, el nu vede că realitatea este alta. 30 de ani au trecut de când nu mai este Uniunea Sovietică și statul ucrainean se dezvoltă ca o țară independentă, și se dezvolta până la evenimentele acestea foarte bine și mergea înainte, se unea cu Europa și cu toată lumea cumsecade, dar, cu părere de rău, Putin nu vrea să înțeleagă lucrul acesta. Și totul ce se face acum și se agravează, se agravează doar pentru ca Putin să primească dividende, capital politic. El doar a pus condițiile acestea ca să nu fie Ucraina primită în NATO, adică Putin vrea să-și mențină influența aici, în spațiul post-sovietic, și în Ucraina, în primul rând.
### Vezi și... ### Vladimir Putin a descris căderea Uniunii Sovietice în 1991 drept dispariția „Rusiei istorice”Noi înțelegem lucrul acesta și noi credem că nu este cazul ca să fie aici război. Putin vrea să-și realizeze planul lui, ca Ucraina să fie sub influența Rusiei. Făcând pașii aceștia, el credea că lumea civilizată, adică America, Europa nu se vor implica și atunci el mai ușor își rezolvă interesele pe teritorii străine. Dar noi vedem că se întâmplă alte lucruri, toată lumea civilizată s-a unit. Și America, și Europa, și toți spun că, dacă Putin face următorii pași, atunci vor fi sancțiuni și vor fi lucruri foarte urâte pentru Rusia.”
Europa Liberă: Ai spus ceva mai devreme că nu există panică, nu există îngrijorare, dar totuși din 2014, de când a fost anexată Crimeea, se pare că tensiunile nu au contenit?
Svetlana Demceac: „Din 2014 s-au schimbat foarte mult lucrurile. A fost în 2014, 2015 când era situația foarte agravată, pe urmă s-au mai limpezit lucrurile. Noi înțelegem și suntem convinși că Putin nu ne va lăsa în pace atâta timp cât va fi el la putere, pentru că scopul lui este să demonstreze că nu există așa stat ca Ucraina, dar, chiar dacă se întâmplă ceva, Ucraina acum are armată, Ucraina acum are tot ceea ce este necesar pentru a se apăra, ceea ce nu era în 2014. În 2014, primii care au plecat la război au fost voluntarii, dar acum statul este pregătit, cu atât mai mult că ne susține și Europa, Anglia ne-a oferit armament, Polonia și tot așa mai departe.
Your browser doesn’t support HTML5
Uite, eu mă bucur că la noi în țară nu este panică și poporul înțelege, nu sunt rânduri la magazine, nu-și face rezerve de produse, și asta nu de aceea că președintele nostru a spus asta la televizor, asta-i de aceea că lumea înțelege real ceea ce se întâmplă, realitatea care este acum.”
Europa Liberă: Dar în Ucraina locuiesc foarte mulți etnici ruși și se pare că încă mai mare este numărul vorbitorilor de limbă rusă, ce punct de vedere împărtășesc acești cetățeni în Ucraina?
Ești patriot al statului acesta sau nu ești patriot al statului acesta
Svetlana Demceac: „Din 2014 s-a schimbat foarte mult situația. Dacă în 2014-2015 vorbitori de limba rusă poate că aveau alte păreri, în tot timpul acesta lumea a văzut clar într-adevăr ce se întâmplă și nu mai crede nimeni în minciunile care se spun. Dacă a și rămas un procent care mai crede și în Rusia, este un procent foarte mic. Nu este o problemă în genere să vorbești în limba rusă în Ucraina, nu este o problemă! Și se împart știți cum cetățenii în Ucraina? Nu se împart în funcție de ce limbă vorbesc, dar se împart în: ești patriot al statului acesta sau nu ești patriot al statului acesta? Iată cum se împart acum locuitorii statului nostru.”
Europa Liberă: Și spiritul acesta de patriotism cum se manifestă în stradă, în magazine, în societate în general?
Svetlana Demceac: „Este un procent de oameni patrioți care în momentul necesar se vor ridica și vor merge să apere țara, pentru că asta de-acum noi am văzut-o în 2014. În 2014 noi nu aveam nici președinte, țara noastră nu avea conducere, era doar Rada și atunci când s-au început acele evenimente, fiecare acolo unde se afla a făcut ceea ce a putut ca să nu se întâmple. Doar iată regiunea Donețk și Luhansk, unde majoritatea poporului a crezut în ceea ce a spus Rusia și asta s-a întâmplat, dar cealaltă parte a Ucrainei, adică majoritatea cetățenilor sunt convinși că trebuie să mergem și să apărăm statul ucrainean și să fie aici o țară care se dezvoltă împreună cu Europa.”
Europa Liberă: Dar o relație bună a Ucrainei cu Federația Rusă pe ce ar trebui să se bazeze, cum ar trebui să se dezvolte?
Svetlana Demceac: „Valentina, noi nu putem vorbi despre o relație bună cu Rusia câtă vreme în Rusia la putere este Putin. Până când Rusia are pretenții și nu recunoaște că Ucraina este o țară independentă și poporul acesta are dreptul să-și aleagă calea așa cum o vede el, până atunci eu nu văd cum noi am putea avea relații bune cu Rusia. Eu nu vorbesc despre poporul rus, eu vorbesc despre conducerea statului rus.”
### Vezi și... ### Presa din România despre dictatura naționalistă și imperialistă din Rusia
Europa Liberă: Dar problemele acestea care țin de conflictele provocate pe teritoriul fostei URSS, au șanse să fie rezolvate aceste conflicte?
Svetlana Demceac: „Cred că atunci când se rezolvă conflictul cu Ucraina, se va rezolva și conflictul care este în Georgia, și conflictul transnistrean. Eu văd rezolvarea acestor conflicte împreună. În 2014, pentru ca lumea civilizată să se uite la Ucraina și să ne ajute, atunci președintele Poroșenko a făcut un lucru extraordinar de mare pentru ca să convingă lumea că noi nu avem război civil, dar sunt armatele ruse care au intrat pe teritoriul Ucrainei. Atunci a fost făcut un lucru foarte mare pentru a convinge Europa și America că într-adevăr așa este și acum nimeni nu mai pune la îndoială că anume așa stau lucrurile. Chiar în 2008, când s-a început conflictul în Georgia, am zis că asta este Rusia care acolo s-a implicat. Atunci cu oricine discutam, toți îmi aprindeau paie în cap și ziceau că nu, nu, nu... Apoi toată lumea s-a convins că așa este, acolo a fost conflictul din cauza Rusiei. La fel și în Transnistria. Adică eu văd așa lucrurile, atunci când se rezolvă conflictul din Ucraina, poate fi rezolvat și conflictul din Transnistria, și conflictul din Georgia.”
Europa Liberă: Mai sperați că la masa negocierilor se poate găsi un compromis?
Svetlana Demceac: „Compromis între cine?”
Europa Liberă: Între Kiev și Moscova.
Svetlana Demceac: „Nu văd! Nu văd eu calea de a găsi aici un compromis. Ce ne aranjează pe noi, pe Ucraina? Ca armata Rusiei să iasă, adică să fie eliberat teritoriul regiunii Donețk și Luhansk și granița Ucrainei să fie aceea care a fost înainte între Rusia și Ucraina. La așa rezultat Rusia nu va fi de acord. Cu atât mai mult, eu vreau să vă spun că acum pe teritoriul așa-numitelor republici nou-formate este un teritoriu în care se fură, lumea normală de acolo a plecat, un milion de oameni au plecat la Kiev, au rămas acolo doar cei bătrâni și cei care știu cum să facă bani pentru toate evenimentele care se întâmplă acolo. Așa că acele teritorii încă mult timp vor fi cu probleme și nu cred că Rusiei îi trebuie acele teritorii, ei nu-i trebuie teritoriile, ei îi trebuie ca să fie permanent în Ucraina un focar care să nu ne permită să trăim și să ne dezvoltăm normal, să intrăm în Uniunea Europeană ș.a.m.d. Eu cred că va trece încă mult timp până când va înțelege poporul rus că trebuie, la urma urmei, să schimbe și ei ceva, pentru că nu este așa cum spune conducerea Rusiei, nimeni nu vine acum cu război spre Rusia, dimpotrivă, Rusia are pretenții la toată lumea.”
### Vezi și... ### Leonid Litra: Putin vrea să apere o zonă de influență pe care Rusia a pierdut-o odată cu URSS
Europa Liberă: Și cum ați vrea să fie viitorul Ucrainei? Cum vedeți ziua de mâine?
Svetlana Demceac: „Ca Ucraina să fie membră a Uniunii Europene, membră NATO și să-și păstreze granițele așa cum au fost înainte de 2014, și să trăiască în bună vecinătate cu Republica Moldova, pentru că Moldova este patria noastră istorică și ne interesează ca să fie între statele noastre înțelegere și bună vecinătate, și să crească bunăstarea poporului, dar bunăstarea poporului va crește atunci când va lucra economia. Acum în Ucraina se întâmplă așa: lumea este foarte mobilă, la alegerile precedente 73% au votat pentru președintele care acum este, au crezut într-o poveste, au crezut că cineva care nu s-a ocupat niciodată, n-a lucrat în organele de stat va putea duce țara asta la ceva bun, acum au înțeles acest lucru și vedem care este ratingul președintelui nostru.”
Europa Liberă: S-a mai vehiculat în spațiul public că Rusia duce această luptă împotriva Ucrainei, pentru că ar vrea ca și la Kiev să fie instaurată o putere loială Kremlinului, să fie aduse la guvernare forțele pro-ruse. E cu putință un asemenea scenariu?
Toată lumea înțelege că noi nu avem dreptul acum să mai facem un Maidan
Svetlana Demceac: „Așa este. Rusia vrea ca aici să fie un președinte care este loial față de Rusia. La alegerile trecute ce spunea Putin? – „Să fie oricine președinte, numai nu Poroșenko”, pentru că era evident că cu Poroșenko el nu se înțelege. Acum încă ce se mai întâmplă? Putin vrea să disbalanseze situația înăuntrul țării noastre, ca atunci el să poată să se folosească de acest moment și să poată ajunge și la Kiev. Vedeți acum dosarele penale împotriva lui Poroșenko și vedeți că îl susțin toți, dar puțini ies în stradă. Toată lumea înțelege că noi nu avem dreptul acum să mai facem un Maidan, tretii Maidan, cum se zice aici. Noi acum nu putem face lucrul acesta, fiindcă cum numai o să apară ceva la noi în stradă, imediat o să vină Putin aici ca să ajute pe cineva, cineva o să-l cheme să ajute. Adică, acum ar ieși lumea în stradă foarte repede, dar nu este momentul potrivit, când în Rada noastră nu mai este majoritate, Partidul „Sluga naroda” nu mai are majoritate, să fie alegeri parlamentare anticipate și după asta să fie alegeri prezidențiale anticipate. Cam asta ar fi calea care ne-ar aduce, ne-ar scoate din impasul în care noi suntem.”