Talibanii au intrat în Kabul, președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara

Președintele afgan Ashraf Ghani, 4 August 2021

Talibanii sunt pe punctul de a prelua controlul deplin în Afganistan, relatându-se că au intrat la 15 august în capitala Kabul, iar președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara. Abdullah Abdullah, șeful Consiliului Național de Reconciliere din Afganistan, a confirmat într-un mesaj video postat pe Facebook prezența insurgenților la periferiile capitalei afgane, singurul mare oraș care se mai afla în mâinile guvernului.

Militanții au promis să nu „ia cu forța” Kabulul, în timp ce au început tratative pentru un transfer pașnic al puterii. Oficiali afgani au spus jurnaliștilor în condiții de anonimat că președintele Ghani ar fi zburat în Tadjikistanul vecin.

### Vezi și... ### Țările occidentale încearcă să-și evacueze cât mai repede personalul din Kabul

Gruparea militantă fundamentalistă care și-a lansat ofensiva de reocupare a Afganistanului în luna mai, după începerea retragerii trupelor americane și internaționale, și-a întețit avansul în ultima săptămână, capturând oraș după oraș și cauzând un șoc în Occident. Statele Unite și Marea Britanie au decis să trimită înapoi trupe proaspete pentru a sprijini evacuarea propriilor cetățeni civili și a cetățenilor afgani care au lucrat pentru coaliția internațională în ultimele două decenii. Președintele american Joe Biden și-a apărat decizia retragerii, spunând că în cei 20 de ani de război Statele Unite au antrenat și dotat o mare armată afgană și că nu pot rămâne la nesfârșit în mijlocul unui conflict civil din altă țară.

### Vezi și... ### Îngrijorări în UE privind un posibil nou mare val de migranți venind din Afganistan