Tandemul Harris-Walz după primul șir de mitinguri: mari mulțimi și mult optimism

Ultimul miting din prima săptămână de campanie în doi a fost la Las Vegas, pe 10 august.

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a încheiat prima săptămână de campanie în compania celui ales să o secundeze dacă va câștiga Casa Albă: Tim Walz. Deocamdată, presa americană dă note maxime tandemului democrat, inclusiv pentru optimismul contagios al întâlnirilor cu publicul.

Guvernatorul Walz, cunoscut pentru abordarea sa prietenoasă și autentică, a reușit să captiveze publicul cu „vibe-ul” său de tată din Midwest, aducând un aer de normalitate și căldură în campania lui Kamala Harris. Încă de la primul său miting alături de Harris, Walz a reușit să inspire speranță și entuziasm, fiind apreciat de tineri și de susținătorii democrați ca un lider accesibil și autentic.

După retragerea președintelui Biden, Partidul Democrat se confrunta cu o stare de pesimism și incertitudine, dar perechea Harris - Walz a reușit să insufle o nouă energie și să reînnoiască entuziasmul.

Opțiunea pentru Walz a fost primită favorabil de personalități politice din toate colțurile spectrului ideologic democrat, de la Senatorul Joe Manchin, un moderat din Virginia de Vest, la deputata Alexandria Ocasio-Cortez, un simbol al stângii tinere.

Această stare, care a continuat și la alte mitinguri, se reflectă acum și în sondaje, care rămân echilibrate, dar încep să incline către Kamala Harris, în state considerate relevante. Firește este doar începutul. Urmează convenția democrată, în teorie un alt impuls dat popularității celor doi, dar apoi încă două luni de test politic, când și condițiile exterioare vor conta, de exemplu starea economiei sau dacă conflictul din Orientul Mijlociu se extinde sau nu.

Atacuri republicane prompte: „socialist”, „extremist” etc.

În fața entuziasmului din tabăra democrată, republicanii au lansat rapid atacuri împotriva lui Walz și a opțiunii lui Harris. Donald Trump a încercat să submineze impactul pozitiv al alegerii prin etichetarea lui Walz drept „extremist liberal” și „o alegere șocantă”. Ei încearcă să acrediteze și idea că alegerea lui Walz, în detrimental favoritului initial, guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro, ar indica și faptul că Harris s-ar fi înclinat în fața bazei de stânga a partidului, foarte sensibilă la conflictul din Gaza și faptului că Shapiro, a cărui poziție față de conflict nu e foarte diferită de cea a lui Walz, este evreu.

Trump a mai sugerat că alegerea lui Walz reflectă radicalismul din cadrul partidului democrat, acuzându-l pe guvernator că ”ar dori să transforme țara într-o comună socialistă”.

Trump (dreapta) și alesul său pentru postul de vicepreședinte, Vance, își demonizează rivalii democrați mai ales cu epitete ca „socialiști” și „liberali”.

Senatorul JD Vance, candidatul republican la funcția de vice-președinte s-a concentrat asupra trecutului militar al lui Walz. Vance l-a acuzat pe Walz că ar fi părăsit Garda Națională chiar înainte ca unitatea sa să fie trimisă în Irak, dar în realitate el a făcut-o pentru a candida la Congres, după peste 20 de ani de serviciu militar. Aceasta a antrenat o dispută aprinsă despre meritele și integritatea lui Walz ca veteran, amplificând tensiunea și polarizarea în campanie.

Trump și echipa sa au reluat și unele atacuri bazate pe informații mai vechi, inclusiv critici la adresa legislației din Minnesota, pentru a-l prezenta pe Walz ca fiind de extremă stângă. În plus, republicanii au scos în evidență criticile privind modul în care Walz a gestionat tulburările din Minneapolis după moartea lui George Floyd, în 2020, în ciuda faptului că Trump însuși a lăudat răspunsul lui Walz, în timpul protestelor.

Echipa Harris-Walz a reușit să capitalizeze valul de entuziasm generat de acest început de bun augur. Au fost lansate campanii de marketing și produse de brand, inclusiv o pălărie cu logo-ul „Harris-Walz” care s-a vândut rapid. Acest succes a fost amplificat de prezența lui Walz pe rețelele de socializare, unde a devenit un fenomen viral, cu milioane de vizualizări și meme-uri care au subliniat caracterul său accesibil și sincer.

Harris și Walz continuă să se axeze pe mesajul de optimism și energie pozitivă, în timp ce Trump și republicanii se pregătesc să intensifice atacurile și să conteste legitimitatea și eficiența noii echipe democratice. Bătălia se preconizează a fi una acerbă, cu un accent pe mobilizarea alegătorilor.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te