Tarifele majorate la apă au rămas în aer

Tariful pentru apă și canalizare urma să se dubleze în capitală, după ce Consiliul municipal Chișinău a aprobat pe 25 noiembrie un tarif „provizoriu” pentru serviciile Apă-Canal Chișinău

„Tarifele provizorii” pentru apă și canalizare, aprobate de Consiliul municipal Chișinău la sfârșitul lunii noiembrie, nu vor apărea în facturi pentru luna trecută. Decizia de a majora tarifele încă nu a fost semnată de secretarul Consiliului municipal, Adrian Talmaci, și nu a fost publicată pe site-ul primăriei.

Solicitat de Europa Liberă, funcționarul a refuzat să spună motivul din care nu a fost publicată decizia după două săptămâni de la aprobare. Talmaci a răspuns că se află în concediu medical și a sugerat „să ne adresăm conducerii primăriei”.

Directoarea Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a confirmat pentru Europa Liberă că tarifele majorate nu au intrat în vigoare.

Dilema privind legalitatea aprobării noilor tarife

Chiar dacă primăria va publica decizia privind aprobarea noilor tarife la apă și canalizare, iar Apă-Canal Chișinău va include în facturi tariful majorat și consumatorii le vor achita, aceste acțiuni pot fi declarate ilegale.

Potrivit legii, Apă-Canal Chișinău trebuia să trimită o nouă metodologie de calcul către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) spre aprobare și doar apoi majorarea să fie supusă votului în Consiliul municipal, lucru care nu s-a întâmplat.

ANRE a explicat că o astfel de decizie nu poate fi luată de Consiliul municipal, deoarece Apă-Canal Chișinău are contractate credite externe. Municipalitate a decis să preia datoriile întreprinderii față de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), însă cele două organizații încă nu au semnat cesionarea datoriilor.

### Vezi și... ### „Tarife provizorii” la apă și canalizare în Chișinău. ANRE susține că decizia este ilegală

Context

  • Pe 25 noiembrie, Consiliul municipal Chișinău a aprobat „tarife provizorii” la serviciile furnizate de Apă-Canal Chișinău. Consumatori casnici urmau să plătească pentru apă și canalizare cu 12 lei mai mult. Decizia a fost votată atunci de consilierii socialiști, democrați, comuniști și trei neafiliați. Fracțiunea PAS calificat-o drept ilegală.
  • Pentru consumatorii casnici, un metru cub de apă livrat urma să coste 16,32 de lei, dublu față de cât a fost până în prezent (8,65 lei), iar tariful pentru canalizare urma să fie de trei ori mai mare - 6,62 lei, față de 2 lei. În total, tariful trebuia să fie 22,94 lei, comparativ cu 10,69 lei. Pentru consumatorii non-casnici, noile tarife erau 16,32 lei pentru un metru cub de apă și de 10,26 lei pentru canalizare, în total – 26,58 lei. Tarifele nu includ TVA.
  • Potrivit deciziei, noile tarife urmau să fie „provizorii, pentru o durată determinată”, până când ANRE va da un aviz pentru majorarea tarifelor.