Primarul Ion Ceban urmează să semneze actele juridice necesare cu BERD și BEI pentru a prelua aceste datorii. Creditele au fost acordate în 2013, în baza unor acorduri investiționale internaționale, pentru realizarea mai multor proiecte care ar duce la modernizarea întreprinderii.
Inițial, suma totală a împrumuturilor era de 48 de milioane de euro, dar Apă-Canal Chișinău a solicitat ca aceasta să fie redusă la 42 milioane de euro, deoarece nu reușea să implementeze anumite proiecte. Până în prezent, BERD a debursat circa 17,5 milioane de euro, iar BEI – aproximativ 14,4 milioane de euro, iar Apă-Canal le-a întors 11,6 milioane de euro.
Împrumuturile ar urma să fie rambursate până în 2025, în cazul BERD, și până în 2023, în cazul BEI, dobânda fiind de 5% anual.
Una din condițiile principale stabilite pentru acordarea creditelor era ajustarea tarifelor la apă și canalizare la un nivel acceptabil. Șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a declarat, în cadrul ședinței CMC, că din cauza că tarifele nu au fost majorate încă din 2017, întreprinderea nu are suficienți bani pentru a-și onora angajamentele față de cele două instituții financiare.
Tariful la apă s-ar putea tripla
Ajustarea tarifelor era pe ordinea de zi a ședinței CMC, însă consilierii au decis să amâne examinarea subiectului pentru data viitoare când se vor întruni. Potrivit proiectului de decizie, tariful pentru consumatorii casnici ar urma să fie majorat de la 8,65 de lei până la 25,28 de lei pentru un metru de cub de apă, iar pentru cei non-casnici – de la 13,29 lei până la 28,10 lei.
Pe 28 octombrie, primar Ion Ceban a anunțat că municipiul Chișinău se află în „situație excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare” și că există riscul sistării acestor servicii. Potrivit lui, Apă-Canal Chișinău înregistrează în acest an un deficit tarifar de peste 400 milioane de lei, iar în 2023 acesta ar putea ajunge la 700 de milioane de lei. Asta din cauza creșterii tarifelor la energie, a cheltuielilor operaționale și a inflației. În aceeași zi a fost convocată Comisia municipală pentru Situații Excepționale, care a cerut să fie ajustate tarifele la apă și canalizare.
Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a atenționat, pe 2 noiembrie, că autoritățile municipale nu au dreptul să aprobe aceste tarife, deoarece Apă-Canal Chișinău activează în baza unor acorduri internaționale investiționale și în acest caz, potrivit legislației, doar ANRE poate face acest lucru.