UPDATE Câteva zeci de șoferi de taxi protestează în fața guvernului împotriva scumpirii bruște a gazului metan, cu mai mult de patru lei. Majorarea a fost aplicată de principalul jucător de pe piață, Transautogaz, o subsidiară a Moldovagaz.
Asociația Transportatorilor Auto în Regim de Taxi a avertizat că serviciile de taximetrie pot fi perturbate în Chișinău de luni, 24 ianuarie, din cauza scumpirii bruște a gazului metan folosit în calitate de carburant, dar și din cauza unei legislații care permite unor platforme online străine înregistrate în Rusia să monopolizeze piața.
„Ținând cont de creșterea prețurilor la gazul metan (...), munca în taxi devine nerentabilă atât pentru șoferi, cât și pentru companiile de taxi. Dacă situația nu se va schimba urgent, aceasta va duce inevitabil la creșterea tarifelor pentru serviciile de taxi”, se spune într-o declarație a Asociației. La 22 ianuarie, întreprinderea Moldovagaz, care este controlată de concernul rus de stat Gazprom, a scumpit cu aproape 30%, până la 17,6 lei per 1 m cub, gazul metan comercializat de subsidiara sa Transautogaz.
În Chișinău, taxiul reprezintă o alternativă populară pentru transportul public. Asociația taximetriștilor a mai explicat că, în afară de scumpirea carburanților, platformele mobile pentru comandarea taxiurilor pe care firmele străine și le înregistrează la Moscova pentru operațiunile din CSI au monopolizat piața, dictând prețuri mici în dezavantajul firmelor locale.
„Obligarea la nivel legislativ ca platformele mobile străine care activează în domeniul taximetriei să se înregistreze legal în R. Moldova va pune bazele normalității în domeniu”, se spune în comunicatul Asociației.
### Vezi și... ### Se așteaptă o nouă scumpire a benzinei și motorineiReacționând la scumpirea gazului metan, deputatul partidului de guvernământ PAS, Radu Marian, a scris pe canalul său din rețeaua Telegram la 23 ianuarie că majorarea „constituie un abuz”. „Este un lucru extrem de neplăcut pentru taximetriștii care folosesc acest tip de combustibil și îi înțeleg de ce”, a mai scris deputatul, adăugând că majoritatea parlamentară va „analiza serios opțiunea de a reglementa prin lege prețul gazului metan” în următoarele zile.
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat scumpirea bruscă a gazului metan, spunând, la 23 ianuarie, că pe piața moldoveană există o „varietate de produse”, iar șoferii au „libertatea deplină de a alege combustibilul”.
Într-un mesaj citat de Pro TV Chișinău, Ceban a scris pe canalul său de Telegram că scumpirea este determinată de „factori de piață”, iar gazul metan rămâne competitiv în comparație cu motorina ajunsă la 19,5 lei per litru sau benzina de 22,5 lei per litru.
### Vezi și... ### Datoria către Gazprom a fost plătită, Moldovagaz cere majorarea tarifuluiMoldovagaz controlată de Gazprom prin 50% din acțiuni deținute direct și alte peste 13% administrate în numele autorităților de la Tiraspol a scumpit gazul metan după o serie de scumpiri substanțiale ale gazelor naturale.
Întreprinderea moldo-rusă s-a confruntat cu mari deficite de lichidități în ultimele luni, întâmpinând probleme în achitarea consumului de gaze naturale rusești, din cauză că tarifele interne la care achită populația consumul de gaze naturale nu au fost ajustate sau au fost ajustate mai târziu la prețurile cu care sunt livrate de către Gazprom.