Administrația Biden s-a distanțat de opțiunile izolaționiste ale predecesoarei sale, dar noul președinte insistă totuși că guvernul Statelor Unite trebuie să achiziționeze produse și servicii din America.
Your browser doesn’t support HTML5
Uniunea Europeană se pregătește să facă la fel, ambele conduceri apreciind că, mai ales în contextul pandemiei, industriile naționale – în cazul Uniunii, cele continentale – trebuie protejate. În alocuțiunea să recentă de la Congres, Biden a spus că tehnologii considerate fundamentale trebuie produse în America, enunțând principiul „Dolarii proveniți de la contribuabilii americani trebuie folosiți pentru achiziționarea de produce americane și pentru a crea locuri de muncă în America”.
### Vezi și... ### Joe Biden vs. secta piețeiUniunea Europeană are în vedere să aplice o politică de „reciprocitate”, care practic elimina de la licitațiile publice firme din țări care nu permit companiilor europene să între în competiție pentru contracte guvernamentale. Astfel s-ar închide o piață de nu mai puțin de 2 bilioane de euro – de la șosele, trenuri sau instalații de înalta tehnicitate. Inițial Germania și țările scandinave au ezitat cu privire la reciprocitate, temindu-se că aranjamentul va priva Europa de cele mai bune tehnologii, la prețurile cele mai bune. Dar această opoziție pare a fi dispărut și se anticipează că un proiect de lege va fi dezbătut în iunie. Deși momentul ales este un avertisment la adresa Americii, această lege va putea fi folosită și împotriva altor state care adopta politici protecționiste. O sursă europeană a indicat dorința de a menține piață europeană liberă, dar a invocat rațiuni de echitate pentru adoptarea noii legi. Ea a menționat că în multe cazuri – chiar dacă principiul enunțat de Biden e respectat – companii europene se pot folosit de prezența lor in Statele Unite pentru a avea acces la contracte guvernamentale, ceea ce nu se poate spune însă despre relația cu China, asta făcînd necesar un mecanism de ripostă.