Linkuri accesibilitate

SUA: 1.900 de miliarde de dolari pentru redresarea economiei


Președintele american Joe Biden vorbind despre planul de redresare economică la Casa Albă, Washngton, 5 februarie 2021.
Președintele american Joe Biden vorbind despre planul de redresare economică la Casa Albă, Washngton, 5 februarie 2021.

Administrația Biden a obținut prima victorie legislativă, cu aprobarea pachetului mamut de redresare economică dar nu și revenirea la spiritul bipartit în Congres.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Pachetul de ajutorare și redresare economică propus de administrația Biden a fost aprobat cu 220 de voturi pentru și 211 împotrivă, în Camera Reprezentanților, după ce fusese aprobat și de Senat.

Este prima victorie legislativă a noului președinte, o măsura cheie în încercarea de a depăși cât mai repede cu putință criza legată de pandemia COVID-19. „Această lege oferă coloanei vertebrale a națiunii – lucrători din domenii esențiale, cei care construiesc această țară și îi conferă dinamism – șansa de redresare” - a spus președintele Biden.

Democrații susțin că este cel mai cuprinzător pachet legislativ din istoria țării, în sprijinul celor nevoiași, estimându-se că va majora cu 20% veniturile celor mai săraci 20% dintre americani.

Ajutorul de șomaj în vigoare expiră în mai puțin de o săptămână pentru milioane de persoane, asta antrenând accelerarea aprobării noii legi în Congres. Măsurile se bucură de larg sprijin bipartit în țară, nu și în Congres, dar anumiți experți se tem că injecția masivă de fonduri în economie ar putea duce la inflație.

Biden a obținut ceea ce propusese grație unei proceduri speciale care a permis ca legea să fie aprobată cu majoritate simplă, ceea ce s-a și întâmplat pentru că sprijinul popular bipartit nu s-a manifestat și în Congres. Republicanii au încercat să obstrucționeze procesul mai ales în Senat – unde unul dintre ei a cerut ca textul de 628 de pagini să fie citit cu voce tare, în plen – dar în cele din urmă, după 11 ore, s-a votat în favoare, cu 50 la 49. În Cameră, cele două partide au votat în bloc, cu excepția unui democrat – Jared Golden din Maine – care a votat împotrivă.

Legea prevede între altele, ajutoare în valoare de 1.400 de dolari pentru persoane care câștigă mai puțin de 75 de mii de dolari pe an și majorări ale ajutorului de somaj cu 300 de dolari pe săptămână, până la 6 septembrie.

Președintele Biden va semna noua lege vineri.

XS
SM
MD
LG