Poliţia a deschis o cauză penală pentru pregătirea unor dezordini în masă

Obiectele găsite la tinerii reţinuţi

Circa 50 de persoane s-au adunat în regiunea lacului Valea Morilor, intenționând să-și exprime dezacordul cu desfășurarea Adunării Centenare, afirmă oamenii legii

Duminică, poliția a reperat și audiat 21 de tineri cu măști pe față, care se îndreptau spre Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde era în derulare manifestația unionistă Marea Adunare Centenară. Oamenii legii au declarat că persoanele aveau asupra lor rucsacuri în care au găsit măști medicinale și antigaz, rozetă, cuțit și bâtă. Care sunt cele mai proaspete evoluții?

Your browser doesn’t support HTML5

Poliţia a deschis o cauză penală pentru pregătirea unor dezordini în masă


Tinerii reperați de poliție afirmă, potrivit surselor oficiale, că s-ar fi adunat într-un grup după schimburi de mesaje pe o rețea de socializare. În final, și-au dat întâlnire sâmbătă, în sectorul Botanica al capitalei, se menționează într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției publicat azi. Grupul virtual ar fi avut peste 100 de membri.

La întâlnirea din ajun s-au prezentat circa 20 de persoane, care au planificat acțiuni ce ar fi urmat să aibă loc duminică, în Piața Marii Adunări Naționale, scriu oficialitățile. În prima jumătate a zilei de 25 martie, circa 50 de persoane s-au adunat în regiunea lacului Valea Morilor, intenționând să-și exprime dezacordul cu desfășurarea Adunării Centenare, afirmă oamenii legii.

Autoritățile spun că tinerii au fost reperați și audiați, fiindcă aveau un comportament suspect și agresiv. Actualmente, toate persoanele sunt în libertate până la limpezirea cazului, a declarat Natalia Stati, ofițer superior de presă din cadrul Direcției poliție a mun. Chișinău:

„În incinta inspectoratului s-a stabilit că din cele 21 de persoane care au fost conduse în inspectoratul de poliție, 16 dintre acestea sunt minori. Au fost chemați părinții la Inspectoratul de poliție Buiucani, fiindcă nu avem dreptul să-i audiem fără să fie prezentă o persoană care a atins vârsta majoratului. La moment, de către Inspectoratul de poliție Buiucani a fost inițiat un proces penal care se examinează sub prisma articolului 287, huliganism.”

Avocatul Promo-Lex Vadim Vieru spune că organele de urmărire penală au sarcina, deloc ușoară, să identifice foarte probabilii organizatori ai acțiunii provocatoare, zădărnicite de forțele de ordine...

Dacă va rămâne în vigoare articolul ce prevede pedeapsa pentru huliganism, persoanele minore care au împlinit vârsta de 16 ani ar putea fi pasibile de pedeapsă penală, afirmă avocatul Promo-Lex Vadim Vieru:

„În dependență de calificarea care este realizată de către organul de urmărire penală, mai degrabă că ar fi 287, alineatul 2, cu calificarea de două sau mai multe persoane. Respectiv, ei riscă o amendă de la 750 la 1350 de unități convenționale și pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani. Totuși, având în vedere că ei sunt minori, în cazul în care se dovedește vinovăția acestora, pedeapsa va fi aplicată reieșind din limitele speciale prevăzute de partea generală a Codului Penal. Calificarea depinde de foarte multe elemente. Aici se individualizează fapta care a fost săvârșită de către fiecare persoană, acum vorbesc doar la general, fiindcă a fost o acțiune în grup. În dependență de etapa la care a fost încetată această activitate infracțională evident că ar putea fi calificată ca tentativă.”

La indicația Procuraturii Generale, Inspectoratul de poliție Buiucani a deschis o cauză penală pe faptul pregătirii dezordinilor în masă, a declarat un reprezentant al instituției pentru Europa Liberă. Pedeapsa minimă în acest caz ar putea fi o amendă substanțială și muncă în folosul comunității, dar poate fi aplicată și pedeapsa cu privare de libertate de cel puțin doi ani.

Avocatul Promo-Lex Vadim Vieru spune că organele de urmărire penală au sarcina, deloc ușoară, să identifice foarte probabilii organizatori ai acțiunii provocatoare, zădărnicite de forțele de ordine.