Tiraspol: 9 mai sub pandemie

Monumentul lui Suvorov din centrul Tiraspolului în ziua de 9 mai 2020. Parada tradițională a fost anulată din cauza epidemiei de coronavirus.

În țările din spațiul fost-sovietic, cu excepția țărilor baltice, este marcată Ziua Victoriei și împlinirea a 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, zi marcată în restul Europei și Statele Unite pe 8 mai. Pe 9 mai este marcată Ziua Europei. Toate ceremoniile oficiale, cu public, sau paradele militare de Ziua Victoriei au fost anulate anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus. Cu excepția Belarusului.

În Republica Moldova, ceremoniile de 9 mai s-au redus la depuneri de flori, mesaje pe Facebook și discursuri. La fel și în regiunea transnistreană, unde număru contaminărilor cu noul coronavirus a ajuns la aproape 600.

Un panou publicitar pe o stradă din Tiraspol felicită trecătorii cu ocazia Zilei Victoriei.

Panou publicitar cu portretele transnistrenilor care au participat în război, afișat pe o stradă din centrul Tiraspolului, în ziua de 9 mai 2020.

Felicitare cu Ziua Victoriei pe o stradă din centrul Tiraspolului, în ziua de 9 mai 2020.

Reprezentanții administrației transnistrene și oamenii de rând au depus flori la Memorialul de la Tiraspol.

Camion militar cu inscripția „Ținem minte!”, „Ne mândrim!” și cu drapele ale Transnistriei, Rusiei și URSS, pe străzile Tiraspolului, pentru a marca Ziua Victoriei.

Centrul Tiraspolui a fost decorat pentru Ziua Victoriei. Peste tot era de văzut Panglica Sf.Gheorghe.

Chiar și un Mercedes a „dus” panglica Sf.Gheorghe, promovată în ultimii ani de Rusia drept simbol la Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial.

Pe lângă aspectul festiv, marțial, Ziua Victoriei are și o față umană.

Tiraspol. Tineri pozând pe tancul din centrul Tiraspolului, cu drapele ale Transnistriei, Rusiei și URSS.