Tiraspolul asigură că centrala de la Cuciurgan va livra electricitate

Tiraspol, 12 octombrie 2021.

În cadrul unei discuții cu premierul Natalia Gavrilița, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului. Discuția, se precizează într-un comunicat al guvernului, a avut loc după ce compania Moldovagaz a fost obligată să reducă volumul de gaze și să declare stare de urgență în sectorul gazelor naturale pe 13 octombrie ca urmare a reducerii volumului de gaze furnizat de Gazprom.

### Vezi și... ### „Ar fi nedrept să afirmăm că pe malul stâng al Nistrului nu există societate civilă”

Marți, într-o conferință de presă, premierul anunțase că guvernul de la Chișinău încearcă acum să obțină gaze din surse alternative, în timp ce continuă și negocierile cu compania rusă Gazprom pentru prelungirea actualului contract, care expiră la sfîrșitul lunii sau semnarea unui nou contract.

### Vezi și... ### Guvernul caută surse „alternative” de gaze naturale

Șefa guvernului de la Chișinău Natalia Gavrilița a anunțat marți la o conferință de presă că autoritățile încearcă să negocieze cu Gazprom un preț mai bun decât cel de pe piață, care oscilează în acest moment între 600 și 650 dolari/mia de metri cubi de gaze naturale pentru un an calendaristic.

Între timp, ministrul de externe Nicu Popescu a confirmat că va pleca la Moscova, la începutul lunii noiembrie, la invitația omologului său rus Serghei Lavrov pentru a discuta despre criza gazelor naturale dar și despre alte probleme legate de relațiile bilaterale. Lavrov vorbise de săptămâna trecută despre invitația adresată la Chișinău, dar inițial nu a fost nici o reacție de la Ministerul de Externe.