Tiraspolul respinge asistența Chișinăului. Ce se întâmplă în stânga Nistrului?

Sediul companiei „Tiraspoltransgaz”, operatorul de gaze din stânga Nistrului, amplasat în Tiraspol. La finele lunii noiembrie 2024, datoriile „Tiraspoltransgaz” față de „Moldovagaz” depășeau 10 miliarde de dolari.

Compania „Tiraspoltransgaz”, operatorul de gaze din stânga Nistrului, a declinat ajutorul Chișinăului care îi oferea „suport tehnic” în achiziția de gaze pe piața europeană pentru malul stâng al Nistrului.

„Tiraspoltransgaz” își motivează refuzul prin aceea că oferta Chișinăului ar implica achiziționarea gazelor la prețuri „mai mari și instabile”, potrivit răspunsului Tiraspolului citat de agenția IPN.

Tiraspolul respinge ajutorul Chișinăului în contextul în care regiunea s-a pomenit într-o criză energetică gravă, generată de refuzul concernului Gazprom de a furniza gaze în regiune prin rute alternativă. Gigantul rus condiționase livrarea gazelor cu achitarea unei datorii istorice de peste 700 milioane de dolari, nerecunoscută, însă, de Chișinău, după efectuarea unui audit internațional.

De la 1 ianuarie a.c., tranzitul de gaze ruse prin Ucraina, care asigura cu gaze câteva țări europene, dar și regiunea transnistreană, nu mai este posibil. Asta după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Gazprom.

La 28 decembrie 2024, compania rusă a anunțat SA „Moldovagaz”, unde acționar majoritar este Gazprom, că întrerupe livrările de gaze către R. Moldova. Asta chiar dacă putea să livreze gaze prin rute alternative.

Autoritățile de la Chișinău au calificat decizia Gazpromului ca pe un șantaj, acuzând Rusia că „folosește energia ca armă politică”.

În ultimii doi ani, malul drept al Nistrului achiziționează gaze de pe piețele internaționale, iar de gazul livrat de Gazprom, numit și „gaz gratis”, beneficia exclusiv malul stâng.

Ce i-a propus Chișinăul Tiraspolului

La două zile de la oprirea gazului rusesc către Transnistria, datoriile căreia s-ar ridica la peste 10 miliarde de dolari, Societățile „Moldovagaz” și „Energocom” și-au anunțat, într-o scrisoare, disponibilitatea de a oferi malului stâng asistență, inclusiv „suport tehnic și comercial”. Cele două companii de la Chișinău propuneau ajutor „Tiraspoltransgaz” în organizarea achiziției de gaze pe platforme europene „pe baza condițiilor de piață”.

În scrisoare se arată că gazele pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul R. Moldova, în baza unui acord de agenție cu SRL „Tiraspoltransgaz”.

Ce se întâmplă în stânga Nistrului

Odată cu oprirea livrărilor gazelor în Transnistria, „Moldavskaia GRES” (MGRES), controlată de o companie de stat rusă, a trecut la producerea energiei electrice de la gaze la cărbuni, însă cantitățile de carburant solid sunt limitate. În regiune a fost pus în aplicare un grafic de deconectări „în evantai”.

Liderul de facto al regiunii, Vadim Krasnoselski, a menționat că 1,5 mii de blocuri locative din regiune au rămas fără căldură și apă caldă, 75 de mii de locuințe din sectorul privat și 150 de cazangerii nu mai au gaze naturale.

Pretinsul vicepremier transnistrean pentru economie, Serghei Obolonik, a anunțat că activitatea agenților economici din regiune a fost oprită, cu excepția întreprinderilor din sectorul alimentar.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te