Șeful comitetului de investigații al regiunii nerecunoscute, Veaceslav Brînzari, a declarat la o conferință de presă că „suspectul este originar din Dubăsari și și-ar fi ispășit pedeapsa în închisoare împreună cu Horjan”, scrie portalul novostipmr.com afiliat autorităților din regiunea transnistreană, citând.
Brânzari este și cel care a condus ancheta în cazul condamnării lui Horjan, în 2018, când opozantul a fost găsit vinovat de „acțiuni violente față de un reprezentant al puterii” de la Tiraspol. Horjan a fost condamnat la 4,5 ani de închisoare în regiunea separatistă, fiind eliberat în decembrie 2022, după ispășirea completă a pedepsei.
Presupusul suspect în cazul asasinării lui Horjan ar fi fost anunțat în căutare de către autoritățile secesioniste. În trecut, el ar mai fi fost condamnat de trei ori pentru tâlhărie și extorcare.
### Vezi și... ### Ambasada SUA cere o anchetă transparentă în cazul omorului lui Oleg HorjanAsasinarea activistului din regiunea transnistreană este unul din puținele cazuri în care autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului încearcă să coopereze.
Pe 21 iulie, așa-numitul minister de interne din regiunea transnistreană a spus că a cerut sprijinul Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova în ancheta privind uciderea lui Horjan. Mai exact, anchetatorii au cerut organelor de drept constituționale să-i ajute „să localizeze bănuiții pe malul drept al Nistrului și să stabilească circumstanțele relevante pentru acest caz”.
Anterior, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că dosarul se află „sub control său personal”.
- Te-ar putea interesa și: OSCE este gata să faciliteze interacțiunea dintre Chișinău și Tiraspol în dosarul omorului lui Oleg Horjan
Biroul de Reintegrare și reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control au propus ca ancheta să fie desfășurată sub egida Misiunii OSCE în Moldova, care, la rândul său, s-a arătat dispusă să ajute Chișinăul și Tiraspolul să interacționeze în investigarea acestui caz.
Născut la 30 iunie 1976, Oleg Horjan a fost unul din puținii opozanți ai regimului de la Tiraspol, care locuiau în stânga Nistrului. Într-un interviu pentru Europa Liberă, el a spus că autoritățile de la Chișinău și-ar putea folosi mai bine pârghiile la dispoziție pentru a îmbunătăți respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.