Tiraspolul susține că obiectele găsite la Gâsca sunt părți ale rachetei căzute la Hârbovăț

Fragment de rachetă găsit pe un câmp din satul Gâsca, raionul Căușeni

Pretinsul minister de interne din Transnistria informează că obiectele găsite joi pe un câmp din satul Gâsca, raionul Căușeni, controlat de regimul de la Tiraspol, sunt fragmente ale rachetei căzute săptămâna trecută în lacul Hârbovăț.

„Se știe că partea de explozibil a fragmentelor găsite la Gâsca a căzut în lacul Fârlădeni (Hârbovăț) pe 27 septembrie. Atunci specialiștii au extras-o și au detonat-o”, se arată într-un comunicat al așa-zisului minister al afacerilor interne de la Tiraspol.

Serviciile de presă ale Biroului pentru politici de reintegrare și a Ministerului Apărării au precizat Europei Libere că, pe moment, nu dețin detalii despre fragmentele găsite pe teritoriul satului Gâsca, necontrolat de autoritățile constituționale.

Comunicatoarea Biroului pentru politici de reintegrare, Mariana Sarî, a precizat că fragmentele depistate pe ambele maluri ale Nistrului vor constitui un subiect de discuții la ședința Comisiei Unificate de Control de săptămâna viitoare.

Joi, Mariana Sarî a spus Europei Libere că „observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii s-au deplasat la fața locului pentru a clarifica situația”.

Procuratura Generală a precizat, săptămâna trecută, într-un răspuns oferit Europei Libere că în lacul Hârbovăț s-au descoperit mai multe fragmente de rachetă. Cel mai mare, aflat la o adâncime de aproximativ doi metri, în nămol, a fost detonat.

Pe 25 și 26 septembrie, și în satul Chițcani, controlat de Tiraspol, au fost găsite fragmente considerate de administrația transnistreană părți ale unei rachete antiaeriene S-300.

Tiraspolul solicită ca toate fragmentele de rachete căzute pe ambele maluri ale Nistrului să fie examinate într-un dosar comun la Comisia Unificată de Control.

Chișinăul respinge propunerea, invocând că experții săi nu au acces la obiectele descoperite pe teritoriul aflat sub controlul regimului transnistrean.

### Vezi și... ### Cum are loc ancheta în cazul rachetelor depistate pe teritoriul R. Moldova