Linkuri accesibilitate

Noi fragmente de rachetă au fost găsite la Chițcani  


Unul din cele două fragmente găsite în seara zilei de marți, 26 septembrie.
Unul din cele două fragmente găsite în seara zilei de marți, 26 septembrie.

Două obiecte metalice, dintre care unul lung de 3 metri, au fost găsite de un locuitor al satului Chițcani, în timpul lucrărilor în câmp, anunță ministerul de interne din regiunea transnistreană, care susține că este vorba de fragmente ale rachetei căzute pe 25 septembrie în grădina unui localnic.  

Bărbatul a anunțat miliția că a găsit cele două obiecte. La fața locului, au venit anchetatorii, geniștii și observatorii din Comisia Unificată de Control.

Specialiștii ar fi constatat că acestea sunt resturi ale unei rachete din sistemul sol-aer S-300, mai exact rezervorul de combustibil și motorul de propulsie și că, cel mai probabil, sunt componente ale rachetei găsite pe 25 septembrie într-o gospodărie din Chițcani.

Reprezentantul Transnistriei în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov, a spus Europei Libere că acestea sunt fragmente din aceeași rachetă și că au fost descoperite la o distanță de 800 de metri.

Fragmentele de rachetă sunt din sistemul sol-aer S-300.
Fragmentele de rachetă sunt din sistemul sol-aer S-300.

El susține că pe focosul căzut în grădina unui localnic ar fi semne de identificare și inscripții.

„În ceea ce privește detectarea rachetei, locuitorii satului Hagimus au filmat această rachetă anume când a căzut. În R. Moldova nu sunt radare”, a declarat Beleakov.

Pe de altă parte, secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a spus Europei Libere că R. Moldova are radare, dar ele nu sunt performante.

Anterior, Guvernul de la Chișinău susține că radarele nu au fixat violarea spațiului aerian al R. Moldova, de aceea informația privind deplasarea sau traiectoria unei rachete nu a fost confirmată.

Satul Chițcani, din raionul Căușeni, se află pe malul drept al Nistrului, dar este, de facto, controlat de administrația regiunii transnistrene.

  • 16x9 Image

    Ilie Gulca

    Am început să lucrez în presă în 2009, în calitate de redactor la Jurnal de Chișinău. Practic jurnalismul de investigații de șapte ani. Am colaborat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, Rise Moldova, Transitions Online (Cehia), Georgia IWPR și BIRN. În 2022, am fost bursier în cadrul programului Fellowship for Journalistic Exellence al BIRN. Din 2023 sunt parte a echipei Europa Liberă, sunt pasionat de reportaj și de toate provocările pe care mi le oferă jurnalismul. 

XS
SM
MD
LG