Tiraspolul vrea „consultări informale” în formatul 5+2 și amenință că legea anti-separatism va bloca negocierile 

Prima întâlnire (din anul 2023) a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Tiraspol, sediul Misiunii OSCE, 17 februarie 2023

Legea anti-separatism, încălcarea drepturilor omului și problemele fermierilor din raionul Dubăsari au fost temele discutate la prima întrevedere din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.  

Potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare, reprezentanții Tiraspolului au acuzat autoritățile de la Chișinău că ar aplica regiunii transnistrene o blocadă economică. Reprezentantul Chișinăului, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a răspuns că, în pofida contextului regional complicat, întreprinderile din regiunea transnistreană au funcționat în regim normal, iar relațiile lor comerciale nu au fost afectate.

Serebrian a negat că procesul de negocieri s-ar afla în impas, menționând mai multe înțelegeri pe segmentul economic la care părțile au ajuns în anul 2022.

Reprezentantul politic de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a criticat amendamentele operate recent în Codul Penal al R. Moldova care prevăd pedepse penale pentru separatism. Așa-numitul ministru de externe al republicii nerecunoscute le-a calificat drept „un precedent foarte periculos, menit să impună noi măsuri de presiune și să blocheze canalele de dialog existente și angajamentele anterior asumate în procesul de negocieri”.

### Vezi și... ### Serghei Lavrov amenință: „R. Moldova, următoarea Ucraină”

Pe de altă parte, Oleg Serebrian susține că prevederile respective nu vor reprezenta un impediment pentru continuarea interacțiunii în formatele de negocieri curente.

Negociatorul-șef de la Tiraspol a propus Chișinăului să examineze posibilitatea lansării unor „consultări informale” în formatul de negocieri 5+2, în care Rusia și Ucraina aveau calitate de mediatori și care a fost sistat după începutul invaziei rusești în Ucraina.

Vicepremierul Serebrian a precizat că agresiunea militară continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei fac imposibile astfel de consultări. El a sugerat să fie menținut dialogul Chișinău-Tiraspol, cu prezența OSCE și invitarea altor experți internaționali relevanți.

Drepturile omului și accesul presei

La întrevedere s-a discutat și problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Chișinăul a evocat că, după ce Tiraspolul a pus în aplicare așa-numita strategie de ,,combatere a extremismului”, s-au intensificat persecuțiile, intimidările, reținerile și privările ilegale de libertate a cetățenilor.

Delegația de la Chișinău a cerut Tiraspolului să nu împiedice accesul presei și organizațiilor de apărare a drepturilor omului de pe malul drept, astfel încât acestea să poată reflecta și monitoriza evenimentele de interes public din regiune.

De asemenea, Chișinăul a solicitat Tiraspolului să înceteze să împădurească ilegal terenurile fermierilor ce intră în hotarele administrative ale satului Doroțcaia din raionul Dubăsari și sunt amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.

### Vezi și... ### Legea anti-separatism: Riscă Krasnoselski și Ignatiev să fie arestați? Și ce va fi cu procesul de negocieri?