Tiraspolul se declară pașnic, după avertismentele Kievului

Sovietul suprem de la Tiraspol

Autoritățile de la Tiraspol au emis o declarație de pace și neutralitate, după ce liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a avertizat că Ucraina va răspunde dur la orice tentativă de atac din partea regiunii transnistrene.

O decizie adoptată unanim de către deputații așa-numitului soviet suprem de la Tiraspol subliniază că „Transnistria este pașnică, neutră și își dorește soluționarea oricăror conflicte la masa de negocieri”, potrivit agenției de presă Novosti pmr.

### Vezi și... ### Lideri transnistreni ar fi cetățeni ucraineni | Primirea Maiei Sandu de Volodimir Zelenski, virală pe rețelele moldovene

Totodată, așa-zisul legislativ transnistrean îndeamnă „liderii statelor vecine să țină cont de poziția constructivă” a republicii autoproclamate și „să nu permită escaladarea tensiunilor în regiune”.

La ședință a participat și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a declarat că susține această poziție.

În declarație, așa zisele autorități din stânga Nistrului fac apel către conducerea R. Moldova să „refuze orice plan de militarizare”, ori asta „nu va contribui la asigurarea păcii”.

Acum două zile, în timpul vizitei Maiei Sandu la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina va reacționa „cu o lovitură”, la orice „palmă” dată din direcția regiunii transnistrene. El spus că orice amenințare din acea direcție ar fi „o greșeală globală”, dar a adăugat că „trebuie făcut totul pentru a preveni destabilizarea în regiune”.

### Vezi și... ### R. Moldova va primi 40 de milioane de euro pentru sporirea capacităților de apărare