Transnistria reduce consumul de gaze la Centrala de la Cuciurgan

Autoritățile transnistrene au decis să micșoreze consumul de gaze la întreprinderile mari din regiune, pentru a face economii, după ce Gazprom a limitat livrările în R. Moldova. Printre aceste companii, se numără uzina metalurgică și cea de ciment din Râbnița, precum și centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care vinde curent malului drept.

Asigurarea regiunii cu gaze a fost discutată la o ședință convocată de liderul republicii autoproclamate. Potrivit unui comunicat de presă al așa-numitei președinții transnistrene, concernul rus Gazprom a decis să limiteze livrările de gaze în regiunea transnistreană cu 30% în luna octombrie și cu 40% - în noiembrie, comparativ cu aceleași perioade din anii precedenți, creând un deficit de 36 și, respectiv, 55 de milioane de metri cubi de gaze.

### Vezi și... ### Expert în energetică: Kremlinul forțează Chișinăul să aleagă între două opțiuni proaste

Așa-numitul ministru al economiei, Serghei Obolonik, a spus că „situația este complicată și prognozele pentru viitorul apropiat nu adaugă pozitiv”.

Administrația regiunii a trimis scrisori în Rusia, dar singura soluție, deocamdată, ar fi economia de energie. Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a spus că, la această etapă, economiile se vor face din contul industriei, și nu a consumatorilor casnici. Sezonul de încălzire în Transnistria va începe pe 21 octombrie.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus livrările în R. Moldova cu 30%. Cifra de 40% pentru noiembrie, cu care operează autoritățile separatiste, nu a fost confirmată oficial.

„La acest moment, Moldovagaz nu deține informații privind volumul livrărilor programat pentru luna noiembrie pentru consumatorii din R. Moldova”, a scris pe Telegram șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.