Linkuri accesibilitate

Gazprom reduce livrările în Moldova cu 30%, de la 1 octombrie | Chișinăul va acoperi diferența din rezerve sau achiziții noi


Vicepremierul responsabil de infrastructură, Andrei Spînu, făcând o declarație de presă, Chișinău, 1 octombrie 2022
Vicepremierul responsabil de infrastructură, Andrei Spînu, făcând o declarație de presă, Chișinău, 1 octombrie 2022

Vicepremierul responsabil de infrastructură, Andrei Spînu, a declarat sâmbătă, 1 octombrie, într-o conferință de presă, că Gazprom a redus livrările de gaze către Republica Moldova cu 30% și a spus că partea moldoveană regretă că furnizorul rus de gaze nu-și onorează obligațiile contractuale.

Spînu a declarat că, în prezent, se repetă situația de anul trecut, când, în octombrie, Gazprom a limitat, la fel, livrările de gaze către Moldova.

Contăm pe o relație de bună credință, corectă cu Gazprom

Andrei Spînu a afirmat că Gazprom a motivat reducerea livrărilor cu probleme de ordin tehnic, dar noi, spune vicepremierul moldovean, considerăm că motivația nu este argumentată. „Noi credem că nu este un comportament normal, noi contăm pe o relație de bună credință, corectă, pentru că, până la urmă, vorbim de viața și sănătatea oamenilor. Eu cred că colegii de la Gazprom ar trebuie să înțeleagă acest lucru”, a declarat Spînu.

Vicepremierul a spus că deficitul de 30% va trebui acoperit fie prin achiziții zilnic, fie din rezervele de gaze pe care le-a făcut până acum Republica Moldova. Spînu a precizat că SA Energocom a achiziționat deja 53,5 milioane de metri cubi de gaze. Acestea vor fi stocate săptămâna viitoare în Ucraina și România.

Andrei Spînu a îndemnat cetățenii să economisească, în continuare, resursele energetice și a dat asigurări că, în această perioadă, „nimeni nu va fi deconectat de la rețeaua electrică sau de gaze.”

Astăzi, 1 octombrie, SA Moldovagaz a precizat, într-un comunicat de presă că, în luna octombrie, Republica Moldova va primi de la Gazprom 250 milioane de metri cubi de gaze naturale, adică puțin peste 8 milioane de metri cubi pe zi.

80 milioane de metri cubi vor primi consumatorii de pe malul drept al Nistrului și 170 milioane de metri cubi cei din regiunea transnistreană.

Potrivit Moldovagaz, în general, capacitățile rezervate, conform contractului, sunt suficiente pentru asigurarea consumatorilor țării cu gaze naturale până la începutul sezonului de încălzire. Furnizorul și distribuitorul moldovean de gaze a mai precizat că pentru acoperirea cererii instalațiilor de încălzire în mărime de 2,36 milioane de metri cubi pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. La 30 septembrie, „Moldovagaz” a solicitat suplimentarea rezervelor în acest sens.

Tot astăzi, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a anunțat că prețul de achiziție în octombrie va fi de 1031 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. În septembrie, acesta a fost de 1880 de dolari.

De astăzi, 1 octombrie, sunt aplicate noi tarife de gaze pentru consumatori – de circa 30 de lei per metru cub de gaz. La fel, de la 1 octombrie, se aplică și o nouă formulă de calcul a preţului de achiziție la gazelor, formulă prevăzută în contractul prelungit în 2021 pe următorii cinci ani de Moldovagaz și Gazprom.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG