Într-o primă conferință, înainte de începerea procedurilor pentru evaluarea candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, membrii Comisiei pre-vetting au anticipat că, până la sfârșitul lunii septembrie, vor avea decizii motivate pentru fiecare candidat. Prin procesul de evaluare ar urma să treacă în jur de 100 de persoane, aspiranți la poziții în CSM și CSP, cât și membrii familiei și persoane apropiate.
Your browser doesn’t support HTML5
În prima etapă a evaluării, care va demara la început de iulie, vor fi vizați candidații pentru funcții în Consiliul Superior al Magistraturii, urmând ca procesul să-i includă treptat pe cei care țintesc poziții în Consiliul Superior al Procurorilor și, ulterior, pe cei care vor să ajungă în colegiile specializate aferente.
### Vezi și... ### Începe evaluarea judecătorilor și procurorilor. Un nou CSM și un nou CSP ar putea fi formate în septembrieCandidaților li se va cere să răspundă unui chestionar cu întrebări legate de etica profesională, fiind obligați să completeze un formular de declarație de avere și interese personale, cu informații detaliate despre resursele lor financiare din ultimii 5 ani.
Tatiana Răducanu, membră a Comisiei pre-vetting, a spus că se preconizează ca, spre sfârșitul lunii iulie sau la început de august, să înceapă audierea publică a candidaților. Până atunci, spune fosta magistrată, vor fi analizate răspunsurile și declarațiile lor, inclusiv privind legăturile personale din sistemul de justiție și cel public, dar și în ceea ce privește veniturile și cheltuielile.
„Declarația conține niște prevederi mai detaliate, ce țin de stilul de viață a judecătorului și procurorului, cheltuielile. Se are în vedere vacanțele luxoase peste hotarele țării, cheltuielile pentru plata școlilor private foarte scumpe și alte cheltuieli pe care fiecare trebuie să le justifice”, a precizat Tatiana Răducanu, adăugând că în procesul de evaluare se vor solicita informații relevante de la autoritățile fiscale, instituțiile anticorupție, băncile private, organizații ale societății civile și jurnaliștii de investigație.
Membrii comisiei au insistat că procedurile de evaluare a candidaților sunt foarte clare, dar admit că procesul de verificare și colectare a informațiilor poate dura și, prin urmare, la această etapă temenii de finalizare a procedurilor doar se anticipează.
Potrivit legii, mandatul comisiei se încheie la sfârșitul anului 2022.
### Vezi și... ### Opoziția și-a schimbat părerea despre pre-vetting: Vom monitoriza ca CSM și CSP să nu se „îngălbenească”Președintele comisiei, Herman von Hebel, a atras atenția că echipa pe care o conduce se va asigura ca, în concursurile demarate de CSM și CSP, să ajungă oameni a căror integritate financiară și etică să nu poată fi pusă la îndoială:
Vrem să contribuim la creșterea încrederii populației din Moldova în sistemul justiției
„Pentru noi este incredibil de important să demonstrăm că acest proces este echitabil față de candidați, dar este și transparent. Fiind judecător în Olanda, știu că e foarte important să creezi un sistem care beneficiază de încrederea populației și știu că există provocări în acest sens. Acesta-i modul în care ne vedem rolul important, vrem să contribuim la creșterea încrederii populației din Moldova în sistemul justiției.”
Socialiștii, care s-au opus procesului de evaluare externă a candidaților la funcții în sistemul de justiție, spun că vor monitoriza activitatea comisiei, sugerând că există posibilitatea ca printre viitorii judecători și procurori să existe persoane loiale guvernării. Mai mulți experți din mediul neguvernamental spun și ei că vor fi cu ochii pe procesul de evaluare, pe care îl consideră decisiv pentru reforma în justiție și care, notează ei, ar trebui să nu lase loc de niciun fel de suspiciuni.
### Vezi și... ### Pre-vetting-ul în justiție a întârziat, dar se lucrează (Infografic)