Trei jurnaliști din Belarus, condamnați pentru un reportaj despre criza de la granița cu Polonia

Dzmitri Lukșa și Palina Palavinka

Un tribunal din Minsk i-a condamnat pe jurnalistul Dzmitri Lukșa, pe soția sa Palina Palavinka și pe cameramanul Dzianis Iarouski pentru reportajul lor despre criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia de anul trecut.

La 2 decembrie, tribunalul orașului Minsk i-a condamnat pe Lukșa, corespondent independent pentru canalul de televiziune Habar 24 din Kazahstan, și pe Palavinka la patru ani și, respectiv, 2 ani și jumătate de închisoare, după ce i-a găsit vinovați de discreditarea Belarusului și de „participare activă la activități de grup care perturbă în mod flagrant ordinea socială”. Iarouski a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru aceleași acuzații.

Un al patrulea acuzat în acest caz, Kanstanțin Nikanorau, a condamnat cu suspendare pentru acuzația de discreditare a Belarusului.

### Vezi și... ### Anna Fotyga: „Lukașenka a deschis acest nou coridor de migrație pentru a destabiliza estul și centrul Europei.”

Acuzațiile împotriva celor patru se bazează pe reportajele video realizate de Lukșa la granița dintre Belarus și Polonia pentru canalul de televiziune Habar 24.

În reportaje era prezentată situația de la graniță, unde mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, au încercat să intre ilegal din Belarus, în Polonia, stat membru al UE.

Națiunile europene l-au condamnat pe conducătorul autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pentru că a pus la cale criza, ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse împotriva sa din cauza reprimării disidenței și a presei independente, pusă la cale după contestata sa victorie în alegerile prezidențiale din 2020.

Separat, la 2 decembrie, Tribunalul municipal din Minsk a început procesul unui alt jurnalist, Henadz Majeika, acuzat de insultă la adresa lui Lukașenka și de incitare la ură. El realizase un reportaj despre un schimb de focuri de armă cu poliția într-un apartament din Minsk, anul trecut, soldat cu moartea unui lucrător IT și a unui ofițer KGB.

Se știu puține lucruri despre schimbul de focuri de armă din 2021, care s-a soldat cu moartea lui Andrei Zelțar, care lucra pentru EPAM, o companie IT cu sediul în SUA, și a ofițerului KGB Dzmitri Fedasiuk. Mai multe persoane au primit pedepse cu închisoarea în ultimele luni pentru acuzații legate de comentarii despre incident. Majeika a pledat nevinovat.

### Vezi și... ### Patru jurnaliști din Belarus au fost condamnați la închisoare