Linkuri accesibilitate

Anna Fotyga: „Lukașenka a deschis acest nou coridor de migrație pentru a destabiliza estul și centrul Europei.”


Militari belaruși îi însoțesc pe migranții care se îndreaptă spre centrul de transport și logistică Bruzgi, de la granița cu Polonia, 16 noiembrie 2021
Militari belaruși îi însoțesc pe migranții care se îndreaptă spre centrul de transport și logistică Bruzgi, de la granița cu Polonia, 16 noiembrie 2021

„Așa-zișii migranți care forțează granița poloneză cu Bielorusia nu doresc să ceară azil în Polonia, ci să ajungă în vestul Europei. Sunt extrem de violenți, pentru că au fost înșelați: când au fost aduși cu avionul, li s-a spus că destinația este Germania”, spune într-un interviu cu Europa Liberă fosta președintă a subcomisiei de Securitate din Parlamentul European, Anna Fotyga (Polonia, ECR). Eurodeputata poloneză arată că două state membre NATO, Estonia și Marea Britanie, au declarat că vor trimite trupe la granița poloneză pentru a ajuta Varșovia să gestioneze acest „atac hibrid învăluit într-un val de dezinformare”. „Aceasta nu este o criză a refugiaților, deși în unele capitale vestice așa este caracterizată. Polonia, statele baltice și statele grupului Visegrad înțeleg exact despre ce este vorba în această criză, mai subliniază Fotyga.

Interviu cu eurodeputata Anna Fotyga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:02 0:00
Link direct

Europa Liberă: Doamnă Fotyga, care este situația actuală la granița Poloniei cu Bielorusia?

Anna Fotyga: „De fapt, migrația aceasta organizată de către regimul Lukașenka, a început cu câteva luni în urmă la granița lituaniană. Imediat am făcut această situație cunoscută în diferite structuri ale Parlamentului European, inclusiv în timpul sesiunilor plenare ale Parlamentului, avertizând asupra măsurilor speciale pe care le-au luat forțele din Belarus împotriva statelor care susțin opoziția din Belarus. Actualmente la granița cu Polonia este cea mai mare criză. S-a agravat în septembrie când au avut loc în partea bielorusă exercițiile militare Zapad. Acțiunile serviciilor secrete bieloruse și ale așa numiților migranți au urmat exact scenariul exercițiilor Zapad.

Anna Fotyga: „Ceea ce face Lukașenka este o amenințare la adresa UE”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:02 0:00

Nu doresc să diminuez în nici un fel gravitatea situației în care se află oamenii aduși la granița noastră din Africa sau Orientul Mijlociu. Dar este clar că acești oameni sunt aduși intenționat de regimul Lukașenka și nu oriunde, ci întro zonă de frontieră considerată de mare risc. Când membrii opoziției din Belarus au încercat să se apropie de această zonă au fost arestați imediat. Acum, acești așa ziși migranți au fost aduși în zona de la granița poloneză unde terenul este mlăștinos, este și un râu foarte periculos de traversat înot, zona este împădurită și nu este un post de graniță, cu grăniceri, ca să se poată intra legal pe teritoriul polonez.

Printre acești așa ziși migranți au fost identificați și oameni în uniformă, care noi bănuim că sunt militari bieloruși...

Vorbim așadar de o zonă în care oamenii sunt aduși, deși se știe că viața le este pusă în pericol. Dar să știți că printre acești așa ziși migranți au fost identificați și oameni în uniformă, care noi bănuim că sunt militari bieloruși. Polonia nu este împotriva migrației. Ceea ce face Lukașenka acum este o amenințare nu doar asupra teritoriului polonez, ci asupra întregii UE. Amenințat este întregul spațiu de vecinătate de est a UE. Să nu uităm că forțele bieloruse și cele rusești amenință teritoriul ucrainian. Apoi, suntem atenți la ce se întâmplă în Georgia, în regiunile Osetia de Sud și Abkhasia, în estul Ucrainei sau Crimeea, unde oamenii sunt capturați sau dispar pur și simplu, știm ce eforturi extraordinare trebuie să facă politicienii din Moldova care cu susținerea noastră încearcă să îmbunătățească situația din țară. Susținem în mod constant opoziția din Bielorusia. În excelentul său discurs în Parlamentul European, Svetlana Țihanovskaia a spus cu mâhnire că unele state au acordat prea multă atenție acestor oameni aduși în Belarus în mod oficial, legal la granița cu Polonia, pentru a traversa granița în mod ilegal și a merge mai departe în alte părți ale UE. Acești oameni nu doresc să ceară azil în Polonia, nu solicită protecție internațională, așa cum fac migranții, refugiații, care fug dintr-o țară unde viața le este pusă în pericol. Nu sunt solicitanți de azil. Există în Belarus ambasadă și consulat poloneze, ca atare cine dorește azil poate face solicitarea în Minsk, nu trebuie să forțeze granița. Acești oameni nu vor să rămână în Polonia, ci să ajungă în vestul Europei. Sunt extrem de violenți, pentru că au fost înșelați, când au fost aduși cu avionul, li s-a spus că destinația este Germania.”

Europa Liberă: Vă descurcați singuri? Sau vă ajută și UE și NATO?

Anna Fotyga: „Suntem extrem de activi, președintele Poloniei dar mai ales dl prim ministru care a început un tur al capitalelor europene, începând cu statele baltice, pentru a coagula o poziție comună cu aceste state, ca și cu țările grupului Vișegrad. Toți partenerii noștri din aceste state sunt siguri de natura acestei crize. Și anumite state din Vest și-au exprimat solidaritatea cu Polonia. Sigur, pozițiile diferă în funcție de orientarea politică. Mulți reprezentanți ai statelor vestice vorbesc despre o criză a refugiaților.

Se pare că cei aproape 1000 de prizonieri politici din Bielorusia nu au parte de aceeași atenție ca așa numiții refugiați...

Or tocmai această abordare a supărat-o și pe lidera opoziției din Bielorusia, dna Țihanovskaia. Pentru că se pare că cei aproape 1000 de prizonieri politici din Bielorusia nu au parte de aceeași atenție ca așa numiții refugiați. Acești prizonieri sunt torturați unii uciși, iar aceste crime ar trebui aduse în fața tribunalului penal internațional de la Haga. Acestea sunt crime comise după furtul alegerilor de către Lukașenka, pe care noi îl considerăm un uzurpator. Lukașenka a deschis acest nou coridor de migrație pentru a destabiliza estul și centrul Europei. Consecințele finale vor fi însă resimțite în statele vestice. Apropo de sprijinul NATO, Estonia și Marea Britanie, au declarat că vor trimite trupe la granița poloneză. Ca atare, situația acum se mai limpezește, în ciuda valului de dezinformare care se află în jurul acestui atac hibrid.”

Europa Liberă: O dată ajunși pe teritoriul polonez, oamenii sunt returnați în statele lor de origine?

Anna Fotyga: „Da, acești oameni se află într-o situație dificilă, în statele de unde vin situația nu este bună, dar trebuie să precizăm că au fost capabili să plătească sume imense pentru a veni în Belarus, fiind, ce-i drept, păcăliți, că drumul lor către Europa va fi confortabil și ușor. Ca atare, când ajung pe teritoriul polonez ei primesc asistență. O dată pe teritoriul nostru, noi încercăm să ii returnăm în țara lor de origine. De exemplu în Irak, o țară care nu mai este considerată periculoasă, câtă vreme a fost chiar invitată la Summitul Democrației, iar UE a observat alegerile acolo. Situația din Irak nu mai este de natură să îi determine pe oameni să părăsească țara ca să înghețe la granița dintre Bielorusia și Polonia. Aceștia sunt oameni care se află sub protecția și controlul forțelor din Bielorusia. Este o situație instrumentalizată.”

„Călătorie” eșuată - calvarul unei familii de kurzi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

XS
SM
MD
LG