Au fost confirmați cu rujeolă trei copii cu vârste de 5, 12 și 17 ani. Celelalte șapte persoane au prezentat simptome asociate infecției: febră, tuse, erupții cutanate, a precizat Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) într-un comunicat.
Refugiații ucraineni spitalizați sunt în stare stabilă și primesc tratamentul corespunzător, iar ancheta epidemiologică continuă. Specialiștii ANSP au întreprins măsuri de supraveghere și control pentru a preveni răspândirea infecției în Centrul de plasament pentru refugiați, unde a izbucnit focarul. Centrul, care găzduiește circa 160 de refugiați ucraineni, inclusiv peste 60 copii, a fost plasat în carantină pentru 21 de zile.
Despre primele cazuri suspecte la rujeolă în Centrul de plasament pentru refugiați a anunțat luni, 18 martie, la ședința operativă a primăriei, șeful Direcției asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, care a precizat că majoritatea refugiaților din acest centru nu sunt vaccinați împotriva rujeolei.
„Nu putem afla statutul cu privire la vaccinare la aceste persoane, deoarece nu dețin niciun act și nici nu doresc să comunice dacă au fost vaccinați sau nu. Din discuții s-a stabilit că doar o singură familie a fost vaccinată, au avut o deplasare în Germania unde au fost obligați să fie vaccinați”, a spus Bolocan.
De la începutul anului, în R. Moldova au fost confirmate opt cazuri de rujeolă.
### Vezi și... ### Cum poate fi afectată R. Moldova de epidemia de rujeolă din România