Cei trei au fost reținuți de polițiști la scurt timp după răpire, pe 6 februarie, la postul vamal Rezina. Alte trei persoane care ar fi participat la răpire au reușit să fugă. Potrivit presei de la Chișinău, toate cele șase persoane ar fi așa-zișii milițieni din regiunea transnistreană.
Inspectoratul General al Poliției a spus anterior că victima ar fi fost sechestrată sub acuzația unei presupuse infracțiuni de jaf sau tâlhărie comisă în stânga Nistrului.
Directorul programului „Drepturile Omului” al asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, a spus Europei Libere că nu este prima dată când se întâmplă astfel de cazuri și a amintit despre răpirea lui Ghenadie Kuzmiciov și Oleg Filin.
„Continuarea practicilor de răpire este consecința directă a omisiunii de a aplica legea eficient de către Procuratura Republicii Moldova în cauze similare. Ei au marea responsabilitate pentru această situație de impunitate”, a menționat avocatul.
- Te-ar putea interesa și: Un cetățean moldovean, răpit de așa-zișii milițieni din stânga Nistrului
Răpirea s-a produs cu trei zile înaintea expirării ofertei Chișinăului și Bruxellesului de a cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană și după 10 februarie, dintr-un grant european de 60 milioane de euro, condiționat de „pași concreți” în domeniul drepturilor omului și libertăților fundamentale în stânga Nistrului.
Lista pașilor încă nu a fost convenită, însă politicienii de la Chișinăul au spus Europei Libere că își doresc în primul rând ca Tiraspolul să respecte dreptul la libera circulație și la libera exprimare.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te