„NATO era falimentară când am apărut eu. Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veți proteja în continuare? Eu am spus: Sub nici o formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a susținut Trump.
Declarațiile făcute în cadrul unui miting electoral din Conway, Carolina de Sud, au continuat cu mențiunea lui Trump că „unul dintre președinții unei mari țări” l-a întrebat direct dacă SUA ar mai apăra țara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu ar plăti”.
„Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja [pe ruși] să vă facă orice vor. Trebuie să-ți plătești facturile”, a afirmat fostul președinte american, potrivit CNN.
„Declarație analfabetă”
La scurt timp, administrația Biden a calificat afirmațiile lui Trump drept „îngrozitoare și labile” și a amintit eforturile actualului președinte american de a sprijini Alianța Nord-Atlantică.
„Preşedintele Biden a restabilit alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că prima responsabilitate a fiecărui comandant este să ţină în siguranţă poporul american şi să respecte valorile care ne unesc. Încurajarea invadării celor mai apropiaţi aliaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă şi pune în pericol securitatea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia noastră, acasă”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.
### Vezi și... ### Trump, după dezvăluirile că ar lăsa Europa fără apărare: NATO a profitat de țara noastră!Trump și-a atras critici și din rândurile propriului partid. Senatorul republican Lindsey Graham, aliat apropiat al fostului președinte, s-a distanțat de remarcile lui Trump privind NATO, dar a reiterat că „Rusia nu a invadat pe nimeni cât a fost președinte și nici nu va invada dacă el va fi din nou”. Alți republicani au emis declarații similare.
Democratul Adam Schiff a criticat de asemenea declarațiile lui Trump, susținând că sunt suficiente pentru „a-l îmbolnăvi pe Reagan” - adică pe unul din președinții republicani care au cultivat cel mai mult relația militară cu vestul Europei în anii Războiului Rece, numind Uniunea Sovietică „imperiul răului”.
„Trump s-a lăudat că va încuraja Rusia să „facă ce naiba vrea” cu aliații noștri din NATO dacă nu cheltuiesc suficient pentru apărare", a scris Schiff. „El este mai interesat să se dea mare și să îi facă pe plac lui Putin decât să ne protejeze aliații. Asta ar fi suficient pentru a-l îmbolnăvi pe Reagan”.
Fostul comandant al trupelor NATO în Europa, generalul Ben Hodges, a afirmat că declarația lui Trump este „analfabetă” și că fostul președinte american nu înțelege importanța alianței pentru interesele SUA.
„Greu de imaginat o declarație mai analfabetă din punct de vedere strategic. Nu înțelege (sau nu-i pasă) cum funcționează de fapt NATO sau de ce este atât de important pentru interesele americane. Ceea ce este mai îngrijorător este numărul celor care îl susțin/aclamă. Cei care îl favorizează sunt la fel de periculoși ca și el”, susține generalul într-o postare pe X, fostul Twitter.
Îngrijorări în Europa
Afirmația lui Trump a fost primită cu îngrijorare și în rândurile aliaților și conducerii NATO. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a reacționat spunând că orice atac asupra blocului „va fi întâmpinat cu un răspuns unit și puternic”.
„Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”, a declarat duminică secretarul general al NATO, într-o declaraţie de presă.
Mai mulți oficiali occidentali au emis mesaje similare, reiterând angajamentul NATO și respectarea articolului 5 din Tratatul fondator, care stabilește că un atac împotriva unui membru al blocului este un atac împotriva tuturor și declanșează autoapărarea colectivă.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat că „declarațiile nesăbuite privind securitatea NATO și solidaritatea prevăzute de articolul 5 servesc doar intereselor (președintelui rus Vladimir) Putin”.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a afirmat că NATO nu poate fi o alianță militară „a la carte”, dependentă de cine se află momentan la Casa Albă.
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a numit declarația lui Trump „iresponsabilă”.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton a declarat presei franceze: „Nu ne putem hazarda securitatea la fiecare patru ani... democrația americană este bolnavă”.
Ministrul adjunct de externe polonez, Paweł Zalewski, a calificat comentariile lui Trump drept „foarte îngrijorătoare”.
„El solicită în mod corect țărilor membre să cheltuiască mai mult pentru apărare, dar, de asemenea, solicită Rusiei să atace”, a declarat Zalewski pentru Politico. „Acest lucru este complet de neînțeles”.
11 state respectă ținta
În prezent, 11 dintre cele 31 de state membre ale NATO depășesc pragul de 2% din PIB pentru apărare, arată datele publicate la începutul acestui an de Statista. Printre aceste țări se numără România, Polonia, Grecia, Ungaria și noua membră a Alianței, Finlanda.
La polul opus, state bogate din blocul militar, cum ar fi Germania, Canada, Italia și Spania, rămân încă departe de atingerea obiectivului. Berlinul a alocat în 2023 în jur de 1,57% din bugetul stabilit, în timp ce Franța a ajuns la 1,90%, dar a redus cheltuielile militare anul trecut.
De altfel, o analiză publicată de Institutul Ifo din Germania arată că ținta de 2% e respectată mai mult de statele est-europene, iar SUA acoperă în continuare 70% din cheltuielile blocului militar. Sursa precizează că guvernele europene ar putea să atingă ținta de 2% la NATO prin realizarea unor ajustări minore, dar care presupun tăieri de cheltuieli pentru alte sectoare importante.
Articol realizat în colaborare cu Europa Liberă România.
### Vezi și... ### Ținta de 2% din PIB pentru apărare o respectă mai mult est-europenii. SUA rămân cel mai mare contribuabil NATO