„Depinde dacă ne tratează cum se cuvine. (...) Ascultați, NATO a profitat de țara noastră. Țările europene au profitat”, a spus Trump la Fox News, întrebat care mai este poziția lui față de aliații SUA din Europa.
În perioada primului său mandat (2017-2021), Trump a intrat în repetate rânduri în conflict cu aliații tradiționali ai SUA din Europa, pe teme ce țin de comerț și cheltuieli de apărare, notează Reuters.
Republicanul a cerut atunci respectarea unei ținte de cel puțin 2% din PIB destinată cheltuielilor de apărare - ceea ce este de altfel o cerință generală a alianței, indiferent cine este la putere în capitalele ei, doar că Trump a formulat-o în termeni mai agresivi decât oricare din predecesorii lui.
Declarația lui Trump la Fox a venit la scurt timp după ce miercuri, unul din cei mai înalți oficiali UE, comisarul pentru Piața Internă Thierry Breton, a povestit cum fostul președinte al SUA le-ar fi spus în particular liderilor UE că americanii nu vor interveni în cazul unui atac militar asupra blocului comunitar.
„Trebuie să înțelegeți că dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim”, i-a spus Trump președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020, potrivit comisarului european francez Breton, care a fost și el prezent la întâlnirea din marginea Forumului Economic Mondial de la Davos.
„A propos, NATO este moartă și noi vom pleca, vom părăsi NATO”, a mai spus Trump la întâlnirea tensionată, potrivit lui Breton. Americanul ar fi adăugat: „Îmi datorați 400 de miliarde de dolari, pentru că nu ați plătit, voi, nemții, ceea ce ar fi trebuit să plătiți pentru apărare”.
### Vezi și... ### Cele două procente din PIB pentru apărarea țărilor din NATOTrump rămâne favoritul republicanilor
Controversa legată de declarațiile mai vechi ale lui Trump vine cu doar câteva zile înainte ca Partidul Republican să își organizeze „caucusul” din 15 ianuarie în Iowa, concursul de deschidere în încercarea lui Trump de a câștiga nominalizarea republicană pentru eventuala întoarcere la Casa Albă.
Trump rămâne pe primul loc și cu cele mai mari șanse de a obține nominalizarea pentru a candida la președinția SUA din partea Partidului Republican, în ciuda faptului că este vizat în mai multe procese penale și civile. Un sondaj realizat de Reuters/Ipsos arată că se bucură 49% din intențiile de vot, cu mult înaintea unor candidați precum Nikki Halley, care are 12%, sau guvernatorul Floridei, Ron DeSantis cu 11%.
Singurul candidat care îl critica deschis pe Trump, Chris Christie, fost guvernator al statului New Jersey, a anunțat la 11 ianuarie, că se retrage din cursa „primarelor” republicane.
Recent, Trump a amenințat cu „haos” în țară, dacă judecătorii Curții de Apel federale din Washington D.C nu îi vor admite cererea de imunitate penală în calitate de fost președinte al SUA.
„Va fi haos în țară (...) Este un precedent foarte rău și, așa cum am spus noi, asta va însemna deschiderea cutiei Pandorei”, a afirmat el, potrivit AFP.
Marele favorit al republicanilor încearcă să obțină amânarea mai multor procese în care este implicat, cel târziu până după alegerile din noiembrie. El spune că toate investigațiile lansate în privința sa sunt motivate politic și pledează nevinovat.
### Vezi și... ### Anul super-electoral 2024