Trump şi revocarea accesului la informații clasificate

Fostul director CIA John Brennan, 19 septembrie 2016

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a revocat autorizația fostului director al Agenției Centrale de Informații, CIA, John Brennan, un critic aspru al politicii actuale a Casei Albe.

În trecut, foştii șefi ai serviciilor de informații și ai agenţiilor de aplicare a legii puteau să își păstreze accesul la informațiile clasificate și după expirarea mandatului lor, astfel încît să poată să mențină relațiile şi colaborarea pe investigaţii la care au participat cu succesorii lor, într-un gest de curtoazie. Nimic din toate acestea nu se mai justifică în cazul fostului director al CIA John Brennan. Administrația actuală nu găsește niciun avantaj în aceasta colaborare din cauza riscurilor implicate de comportamentul și acțiunile sale impreductibile. (...) Trecutul domnului Brennan ridică semne de întrebare în legătură cu obiectivitatea și credibilitatea sa... A declarat purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Ea a mai anunțat și că administrația Trump ia în considerare să ia măsuri similare și în ceea ce îi priveşte pe alţi 9 importanţi foşti şi actuali oficiali de rang înalt în comunitatea de informații americane, printre care fosta consiliera pe probleme de securitate naționala a președintelui Barack Obama și fostul director al FBI James Comey.

În cazul fostului director al CIA, decizia administrației a venit după ce John Brennen l-a acuzat pe președintele Donald Trump că încearcă să suprime libertatea de expresie într-un mesaj pe Twitter despre fosta sa consilieră Omarosa Manigault Newman, care a publicat o carte foarte critică despre perioada pe care a petrecut-o la Casa Alba. Brennan l-a acuzat pe președintele Donald Trump că nu va înțelege probabil niciodată ce responsabilități implică funcția de președinte al Statelor Unite şi „nici măcar ce înseamna o persoana bună, decentă și cinstită”. În opinia lui Brennan, președintele Donald Trump ar fi „o persoană periculoasă pentru națiunea americană”.

Președintele american, fără a vorbi concret despre alegaţiile lui Brennan, l-a acuzat pe fostul director al CIA din administrația Obama că face declarații „nefondate și scandaloase” despre administraţia sa.

În intervenţii în programe de televiziune și de radio, fostul director al CIA l-a criticat aspru pe Donald Trump pentru întîlnirea pe care a avut-o cu președintele Rusiei Vladimir Putin la Helsinki. În opinia lui Brennan, împotriva lui Donald Trump ar putea să se declanșeze procedura de impeachment, pentru că declaraţiile sale de la Helsinki pot fi catalogate drept „trădare”.

Legiutorii republicani au avut reacţii contradictorii...

Cărţi critice şi declaraţii critice la adresa președintelui american au făcut și ceilalţi înalţi foşti oficiali americani – unii dintre ei în funcție și pe perioada administrației Trump.

Potrivit agenţiei Associated Press, legiuitorii republicani au avut reacţii contradictorii fața de decizia administraţiei de a revoca accesul la informaţii clasificate pentru cei mai importanţi foşti oficiali americani din domeniul serviciilor de informaţii. Senatorului republican Bob Corker decizia președintelui nu-i place deloc și a afirmat ca se simte trăind „într-o republică bananieră sau cam asa ceva”.

Agenţia Associated Press scrie că nu este primul director la CIA căruia i se revocă autorizaţia de acces la informații clasificate. Un caz similar a fost în 1999 cînd lui John Deutch i s-a aplicat aceiași măsură deoarece, după ce nu mai era director al CIA de 3 ani, mai avea în computerul său personal informaţii clasificate, încălcînd regulile.