Linkuri accesibilitate

A avut FBI-ul un informator în echipa de campanie electorală a lui Donald Trump?


Cel la care s-ar fi referit presedintele Trump ar fi Stefan Halper, un profesor de la Cambridge...

De curind presedintele Donald Trump a acuzat – pe tweeter – ca FBI-ul ar fi avut un informator in interiorul campaniei sale electorale. Ce se stie despre aceasta alegatie? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Se pare ca cel la care s-a referit presedintele Trump este un profesor de la Cambridge, cunoscut pentru legaturile sale cu CIA inca din anii ‘80. Este vorba de Stefan Halper, care inainte de a deveni profesor a lucrat in administratiile republicane Nixon, Ford si Reagan si care, in timpul campaniei lui Trump, a incercat sa obtina informatii cu privire emailurile sterse de pe serverul lui Hillary Clinton, contracandidata republicanului.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

Halper nu a fost parte a campaniei actualului presedinte – in cazul in care Donald Trump se refera la el, cind vorbeste despre un informator. El a contactat insa doua persoane asociate cu campania lui Trump, care sint acum in centrul investigatiei lui Robert Mueller cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane.

Primul a fost George Papadopoulos, contactat in luna septembrie anul trecut sub pretextul unei lucrari stiintifice cu privire la chestiuni energetice referitoare la Turcia si Cipru. Cind s-au intinit insa, cea mai mare parte a conversatiei a fost despre Rusia si emailurile lui Clinton. Profesorul l-a intrebat pe Papadopoulos, cind au iesit sa bea impreuna, daca stie ceva despre implicarea Rusiei, acesta a raspuns ca nu, dar ca ar fi auzit ca Moscova are mii de emailuri apartinind fostului secretar de stat.

Halper s-a mai intilnit si cu Carter Page, in citeva rinduri, inclusiv in 2017, ultima intilnire, cea din septembrie 2017 avind loc cu o luna inainte de incetarea punerii sale sub urmarire, intr-un dosar secret la vremea respectiva.

Vestea ca profesorul ar fi putut fi un informator a stirnit o apriga disputa politica. Sustinatorii lui Trump considera ca el este un spion al guvernului american, impotriva unui candidat la presedintie. New York Times a titrat „FBI-ul a folosit un informator pentru a investiga Rusia, nu pentru a spiona, asa cum sustine Trump”.

Cei care se opun presedintelui sustin insa ca incercarea de a descoperi daca exista legaturi intre campania lui Trump si Rusia este legitima, daca nu chiar necesara, acuzindu-i pe republicani ca ar fi dezvaluit identitatea unui agent acoperit, care incerca sa ajute America.

Controversa vizeaza folosirea cuvintului „spion” si daca semnificatia acestuia este adecvata pentru cele intimplate in legatura cu Papadopoulos si Page. Anumiti conservatori – intre care si presedintele – sint suspiciosi in legatura cu activitatile FBI si ale agentiilor de informatii, sustinind ca acestea anchetau un asa-zis amestec strain pentru a influenta de fapt alegerile americane, in defavoarea lui Trump.

In acest context, presedintele a aruncat paie pe foc cind a spus - fara sa ofere explicatii - că un spion ar fi fost infiltrat in campania sa. Acum el a decis sa ceara Ministerului de Justitie sa investigheze aceasta posibilitate.

Sa ne reamintim ca Donald Trump si-a mai acuzat predecesorul, pe Barack Obama, ca ar fi dispus ascultarea comunicatiilor din Trump Tower, ori dezvaluirile de acum cu privire la Halper readuc in actualitate si acea acuzatie si o confirma in ochii sustinatorilor fostului om afaceri.

XS
SM
MD
LG