Trump își recunoște înfrângerea în alegeri, cere pedepsirea celor responsabili de distrugeri

Your browser doesn’t support HTML5

Capitoliul luat cu asalt de susținători violenți ai președintelui Donald Trump

Președintele Donald Trump a recunoscut pentru prima dată înfrângerea în alegerile din noiembrie dar nu și-a asumat nici o responsabilitate pentru asaltul de miercuri asupra Congresului.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondență de la Washington

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, președintele Trump a condamnat acțiunile celor care au atacat clădirea Congresului, la 24 de ore după incidente, spunând că demonstranții au „profanat lăcașul democrației americane”. Această intervenție înregistrată a lui Donald Trump survine după ce din ce în ce mai multe voci susțin demiterea iar administrația sa pare să se destrame: doi membri ai cabinetului și mai mulți funcționari de rang second au demisionat, alții și-au anunțat intenția. Președintele a spus că Statele Unite trebuie să-și revizuiască legile electorale, făcând aluzie indirect la nemulțumirile sale nefondate, legate de recentele alegeri prezidențiale. Oricum, în Statele Unite, fiecare stat are legislația sa electorală, nu există una a nivel federal.

Donald Trump a recunoscut pentru prima dată – fără să-l menționeze pe președintele ales Joe Biden – că o noua administrație va fi inaugurata la 20 ianuarie, spunând că se va concentra de-acum încolo asupra bunei desfășurări a procesului de tranziție.

Au lipsit din această intervenție, care a durat mai puțin de trei minute, acuzațiile cu care președintele a obișnuit opinia publică și anume că alegerile ar fi fost fraudate. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi și liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer l-au sunat pe vice-președintele Pence, cerându-i să demareze demiterea președintelui, în baza amendamentului 25 la Constituție dar se pare ca domnul Pence nu este înclinat să o facă. Pelosi îl acuză pe Trump că și-a îndemnat susținătorii să meargă pe Colina Capitoliului să-și facă auzite nemulțumirile.

### Vezi și... ### SUA: amendamentul 25 la Constituție

În alocuțiunea sa, Trump a spus: „Cei care s-au angajat în acte de violență și distrugere nu reprezintă țara noastră. Cei care au încălcat legea, vor suferi consecințele”.

El a susțnut că a contestat scrutinul prezidențial din noiembrie numai pentru a „apăra democrația”. În intervenția sa, Donald Trump a susținut că miercuri ar fi reacționat foarte repede la criză, trimițând imediat Garda Națională și forțe federale să apere Congresul.

O afirmație contrazisă de presă, care susține că, dimpotrivă, președintele a ezitat să o facă spunând că susținătorii săi nu sunt delicvenți.

Observatorii scenei politice americane spun că cele spuse acum de Trump trebuiau rostite chiar în timpul atacului, reamintind că după agresiunile și distrugerile de la Congres, președintele le-a cerut susținătorilor săi să plece acasă cu cuvintele: „Vă iubim, sunteți oameni deosebiți”.

Joi, numărul deceselor provocate de ciocnirile din Congres s-a urcat la cinci: ultima victimă este un polițist al departamentului local de poliție.