Linkuri accesibilitate

SUA: amendamentul 25 la Constituție


„Nu vom ceda” - measjul lasat de un participant la asaltul asupra Congresului, pe biroul liderei democrate a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, Washington, 6 ianuarie 2021.
„Nu vom ceda” - measjul lasat de un participant la asaltul asupra Congresului, pe biroul liderei democrate a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, Washington, 6 ianuarie 2021.

Președintele Donal Trump mai are 13 zile  la Casa Alba, dar, în contextul evenimentelor de miercuri, când susținători ai săi au atacat Congresul, provocând victime și pagube, se înmulțesc apelurile la demiterea sa.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct

Firește că, dat fiind timpul scurt rămas până la încheierea mandatului este puțin probabil ca vreuna dintre variantele de demitere să se materializeze, dar criticii săi susțin că faptele președintelui sunt de mare gravitate și merită un gest de o astfel de amploare, fie și simbolic. Ei îl acuză că și-ar fi îndemnat susținătorii la revoltă împotriva instituțiilor statului. După cum se știe, președintele a mai fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, dar achitat de Senat. Acum, procedura de „impeachment”pare să aibă mai mult sprijin în Camera și în Senat. Dacă ar fi inculpat, Donald Trump pierde dreptul de a mai candida la președinție, dacă și-ar dori să o facă în 2024.

O altă modalitate avută în vedere este cel de-al 25-lea amendament la Constituția americană, considerându-se că președintele ar fi „inapt” să conducă. Știri de presă arată că anumiți membri ai cabinetului ar discuta, neoficial, o astfel de posibilitate.

Pentru asta ar fi nevoie ca acțiunea să fie inițiata de vicepreședintele Mike Pence și majoritatea membrilor cabinetului. Dacă o fac, președintele poate contesta decizia într-o scrisoare adresată Congresului, iar membrii cabinetului care i se opun au patru zile să se adreseze și ei Congresului. Pentru ca Trump să fie demis este nevoie atunci de votul a 67 de senatori și 290 de membri ai Camerei Reprezentanților.

O variantă similara de demitere poate fi inițiata și de Congres. Firește că este greu de crezut, date fiind diviziunile partizane, că într-un timp scurt se poate ajunge la un astfel de sprijin bipartit pentru demitere. Dar faptul că se discută și că sunt din ce în ce mai mulți republicani care cer demisia președintelui arată cât de mânioși sunt aleșii în Congres și chiar colaboratori ai lui Donald Trump pentru rolul jucat de acesta în atacul de miercuri.

Guvernatorul statului Maryland, republicanul Larry Logan a spus : „Fără nici un dubiu ar fi spre binele Americii dacă președintele ar demisiona sau ar fi demis și dacă Mike Pence, vice-președintele ar efectua un transfer de putere în urmâtoarele 13 zile până când președintele Biden depune jurământul. Avem nevoie de conducere și trebuie să punem capăt nebuniei„ - a spus Logan, care conduce și Asociația Națională a Guvernatorilor.

Deputatul republican Adam Kinzinger i-a cerut lui Pence să invoce Amendamentul 25 spunând că Donald Trump ar fi devenit „nu doar deconectat de datoria și jurământul său, dar și de realitate”.

La o zi după asaltul asupra Congresului și sub amenințarea unei suspendări din funcție, președintele Donald Trump a publicat pentru prima dată o înregistrare video pe Twitter în care promite o „tranziție a puterii lină, corectă și fără obstacole”, recunoaște că a pierdut alegerile prezidențiale și afirmă că în acest moment este nevoie „de reconciliere”. Condamnă violențele, dar nu-și asumă în nici un fel responsabilitatea pentru atacul violent de miercuri. Mai mult, le mulțumește „minunaților săi susținători” pe care îi asigură că „nu suntem decât la începutul drumului nostru”- lăsând de înțeles că nu intenționează să se retragă din viața politică.

XS
SM
MD
LG