Partidul Democrat a propus pe agenda de vineri a Parlamentului proiectul de modificare a Constituției care prevede introducerea sintagmei „integrare europeană” ca vector de dezvoltare a Republicii Moldova. Fracțiunile Partidului Liberal și Partidului Liberal Democrat, de ale căror voturi depinde adoptarea acestui amendament, condiționează susținerea inițiativei PDM de votarea proiectului de modificare a denumirii oficiale a limbii în Legea Supremă. Tudor Deliu, șeful fracțiunii liberal-democrate, nu crede în sinceritatea colegilor lui democrați.
Your browser doesn’t support HTML5
Tudor Deliu: „Astăzi la ședința Comisiei juridice a fost propusă suplinirea ordinii de zi cu un nou proiect, și anume cu proiectul de modificare sau de completare a Constituției cu un nou articol cu referire la procesul de integrare europeană. Eu am cerut ca să amânăm pentru săptămâna viitoare și să le discutăm pe ambele proiecte care țin de modificarea Constituției. Mă refer la proiectul înregistrat de Partidul Liberal Democrat de modificare a articolului 13 cu referire la limba română.
I-am rugat să nu fie supus votului, deoarece eu, personal, o să mă abțin de la vot, până nu vom avea o claritate cu proiectul de modificare a Constituției propus de noi. S-a votat, a fost introdus, a fost votat de către cei de la guvernare și a fost propus pentru două lecturi.
La ședința Biroului, care a avut loc astăzi, el a fost propus pentru ședința de plen de vineri, este inclus în ordinea de zi. Eu iarăși am rugat membrii Biroului, inclusiv pe dl Candu, să amânăm pentru o săptămână acest proiect, până nu ne clarificăm cu proiectul ce vizează limba română și l-am invitat mâine pe dl Candu la ședința fracțiunii noastre.
Se creează impresia că democrații sunt siguri că nu au voturile necesare și vor să facă PR...
Dumnealui va veni și vom discuta cu referire la ambele proiecte, dar se creează impresia că ei sunt siguri că nu au voturile necesare, dar pur și simplu vor să facă, așa, un PR, că adică partidele care până acum și acum sunt declarate partide pro-europene nu vor să susțină includerea în Constituție a acestui deziderat. La această idee mă duce gândul dacă ei insistă atât de mult, știind că nu vor avea voturile necesare, cele 67, care sunt necesare pentru modificarea Constituției.”
Europa Liberă: Dar Vlad Plahotniuc, cel care conduce Partidul Democrat, la briefingul său de marți a anunțat că în această săptămână în Parlament se va supune votului această modificare a Constituției și chiar a spus că integrarea europeană trebuie să fie depolitizată și să nu mai fie obiectul speculațiilor electorale.
Tudor Deliu: „Dacă dl Plahotniuc este cel care dirijează ce să fie introdus în ordinea de zi a ședințelor în plen și ce nu... Mie îmi pare rău de lucrurile acestea, că avem conducere în Parlament. Vineri va fi un show, cred că, dacă mâine n-o să ajungem la o înțelegere comună cu dl Candu și o să încerce deci să arate cu degetul la unii și la alții, dar asta ne demonstrează că ei până astăzi nu s-au determinat pro-cine sunt ei. Dacă atât insistă asupra introducerii în Constituție, de ce, interesant, nu s-a ținut cont de toate recomandările atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale partenerilor de dezvoltare? Cunoașteți ce raport a fost ieri prezentat și ce scrie acolo despre Republica Moldova, că o grupă de oligarhi deține puterea deplină și conduce cu toate instituțiile statului. Asta o spun partenerii noștri de dezvoltare.”
Europa Liberă: Ca să ne fie clar referitor la introducerea acestui obiectiv de integrare europeană în Legea Fundamentală a țării. Totuși, ce ar da acest lucru, dacă se scrie? Pentru că, pe de o parte, l-am auzit pe Igor Dodon, care zice că deputații ar încălca Constituția, dacă introduc și acest obiectiv, pentru că ar trebui mai întâi să fie convocat un referendum; pe de altă parte, alte voci – și pe interior, și din exterior – spun că există Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și, dacă ar fi implementate prevederile lui, e un lucru de ajuns.
Guvernarea ar trebui să-și facă misiunea de implementare a Acordului și să nu umble cu mâța în sac...
Tudor Deliu: „Noi avem misiunea să implementăm prevederile Acordului de Asociere, și nicidecum să ne jucăm de-a înscrierile, dar ceea ce zice Dodon, nu sunt absolut de acord cu dumnealui, fiindcă mai există state unde atare prevedere există în Constituție, dar ei, într-adevăr, tot Legislativul, toți deputații pledează pentru acest deziderat, pe când la noi guvernarea ar trebui să-și facă misiunea de implementare a Acordului și să nu umble cu mâța în sac.”
Europa Liberă: Câte voturi s-ar aduna pentru a susține acest deziderat?
Tudor Deliu: „Actualmente guvernarea dispune, dacă nu mă înșel, de 57 de voturi.”
Europa Liberă: Dar pentru a modifica Constituția trebuie 2/3?
Tudor Deliu: „Două-treimi, 67 de voturi.”
Europa Liberă: Totuși ar putea să vă convingă până la urmă să votați și dvs., cei care reprezentați fracțiunea PLDM?
### Vezi și... ### Nicolae Osmochescu: „Omul trăiește atâtea vieți câte limbi cunoaște”Tudor Deliu: „Nu cred că au să ne convingă, fiindcă noi nu vrem să punem pe cântar un adevăr științific și cu o iluzie, să zic așa. Noi vorbim de modificarea articolului 13, care insistăm foarte mult să fie supus votului, să vedem cum vor vota ei. Cu atât mai mult că acest proiect al nostru cu referire la limba de stat este înregistrat cu mult înaintea proiectului pe care ei acum îl propun în discuție, iar data de 2 noiembrie este data-limită când acest proiect mai poate fi inclus în ordinea de zi.”
Europa Liberă: Dar nu aveți acceptul lor că votează modificarea articolului 13?
Tudor Deliu: „Am spus-o, Valentina, anterior că noi mâine avem o întâlnire cu dl Candu și mâine vom discuta acest subiect.”
### Vezi și... ### Limba română, o nouă încercareEuropa Liberă: Dar până astăzi?
Tudor Deliu: „Nu a fost nicio discuție. Ceea ce spuneau ei și ieri și în alte zile că PLDM și PL condiționează, deci noi n-am avut nicio discuție la acest subiect niciodată.”
Europa Liberă: Pentru că atunci când îi întreb pe fruntașii Partidului Democrat referitor la modificarea articolului 13, ei spun că în sânul formațiunii lor nu ar exista consens și că ei lasă la latitudinea, la discreția fiecărui parlamentar să decidă cum să voteze, cum să numească corect limba.
Noi nu ne-am pronunțat absolut deloc – nici că susținem, nici că nu susținem...
Tudor Deliu: „În principiu așa-i și cu integrarea europeană. Unii sunt pro-Moldova, unii sunt pro-nu-știu-ce tot din fracțiunea lor. Deci nu au avut loc discuții la acest subiect. Noi nu ne-am pronunțat absolut deloc – nici că susținem, nici că nu susținem. Decizia o s-o luăm la fracțiune, dar după ce vom avea o discuție cu dl Candu.”
Europa Liberă: Și dvs. condiționați că dacă ei acceptă modificarea articolului 13, atunci acceptați și dvs.?
Tudor Deliu: „Lucrurile acestea vor fi clare mâine, eu nu pot azi să decid de unul singur, noi suntem echipă în care deciziile se iau în mod democratic.”
Europa Liberă: Are șanse să fie modificată Constituția în actuala legislatură sau nu?
Tudor Deliu: „Mie mi se pare că ei vor s-o facă asta doar de ochii lumii și gata, fiind siguri că ei nu au numărul necesar de voturi, ca mai apoi să încerce cu jocul de-a pisica. Eu m-am uitat astăzi în ochii lor, când am propus să amânăm și să discutăm ambele proiecte, ei au zis: „Dar ce are una cu alta? Noi introducem și...” Numai n-au spus că a fi sau a nu fi discutat.”