Turcia îndeamnă Rusia să evite escaladarea, după ce dronele au lovit porturile ucrainene

Intervenție a pompierilor după un atac cu dronă rusă la Izmail, pe 2 august.

Atacurile Rusiei cu drone de noaptea trecută au avariat silozurile de cereale din porturile ucrainene Izmail și Odesa, au declarat autoritățile pe 2 august

Turcia a solicitat Kremlinului să evite escaladarea tensiunilor deja mari din Marea Neagră și din zonele apropiate acesteia.

Autoritățile ucrainene au declarat că în Izmail a fost avariat un siloz de cereale. Izmail este dintre cele două porturi dunărene pe care Ucraina le folosește pentru a-și exporta cereale, după ce luna trecută Moscova a refuzat să prelungească un acord intermediat cu Turcia și ONU care a permis exportul de cereale ucrainene. și alte produse pe mare.

„Un alt elevator din portul Izmail, regiunea Odesa, a fost avariat de ruși. Cereale ucrainene au potențialul de a hrăni milioane de oameni din întreaga lume", a scris Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

Izmail este situat la aproximativ 15 kilometri nord de Tulcea, un important port dunărean al României, membră NATO. Săptămâna trecută, dronele rusești au lovit Reni, celălalt port dunărean folosit de Ucraina pentru a exporta cereale. Reni se află la aproximativ 200 de metri peste Dunăre de România.

La Odesa, dronele rusești au lovit instalații de depozitare a cerealelor, a informat guvernatorul regional Oleh Kiper.

„Ca urmare a atacului, au izbucnit incendii la unitățile portuare și la obiectivele de infrastructură industrială din regiune, iar un ascensor [de cereale] a fost avariat”, a scris Kiper pe Telegram.

Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, este supus unor tot mai intense bombardamente rusești și a devenit ținta atacurilor cu drone după ce Rusia s-a retras din acordul cu cereale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un mesaj pe Telegram că instalațiile portuare din sud au suferit daune semnificative. „Ne apărăm cu maximum de forțe disponibile... Din păcate, există pagube. Cele mai semnificative sunt în sudul țării. Teroriștii ruși au atacat din nou porturile, cerealele și securitatea alimentară globală”, a spus Zelenskiy, care a adăugat: „Rusia poate și trebuie oprită”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat și atacul din portul Dunării, numind-o „crimă de război”.

„Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea UA de a-și transfera produsele alimentare către cei care au nevoie din lume, a spus Iohannis pe rețelele de socializare.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să se abțină de la măsuri care ar exacerba tensiunile, a declarat biroul lui Erdogan după ce cei doi lideri au avut un dialog telefonic.

„Președintele Erdogan a spus că este important ca fiecare parte să se rețină de la pași care ar putea escalada tensiunile în timpul războiului Rusia-Ucraina, subliniind semnificația inițiativei Mării Negre, pe care a descris-o drept o punte de pace”, a spus biroul lui Erdogan într-un comunicat.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și-a reafirmat poziția cu privire la acordul cu cereale, spunând că Moscova este gata să revină la acesta „imediat” ce partea care privește Rusia va fi implementată.

Kremlinul și-a afirmat din nou, pe 2 august, poziția cu privire la acordul cu cereale la Marea Neagră, spunând că este gata să revină la acesta „imediat” ce partea care privește Rusia va fi aplicată în practică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut comentariile la o zi după ce trimisul american la ONU a declarat că există „indicații” că Rusia ar putea fi interesată să revină la discuțiile privind acordul, care a permis Ucrainei să exporte cereale pe mare.

### Vezi și... ### Va relua Rusia acordul pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră? (surse ONU)

La Kiev, atacul cu drone care a avut loc pestre noapte nu a provocat pagube majore sau victime, a declarat guvernatorul regional al Kievului, Serhi Popko, pe Telegram. „Toate țintele aeriene, mai mult de 10 drone, au fost detectate și distruse de forțele noastre de apărare aeriană”, a spus Popko. „Au suferit unele daune clădiri nerezidențiale și drumuri, dar fără distrugeri grave sau incendii”, a spus Popko. Nu s-au înregistrat deocamdată victime.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au fost angajate în lupte grele în nord-est, unde forțele ruse au încercat să avanseze în direcția Kupiansk, și în sud-est, unde contraofensiva lor a făcut progrese progresive în fața rezistenței aspre asistate de Rusia. prin fortificații masive.

Trupele ucrainene au luptat în peste 40 de confruntări directe în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major al armatei ucrainene în raportul său zilnic din 2 august, adăugând că bombardamentele nediscriminate și loviturile aeriene ale Rusiei au cauzat mai multe victime în rândul civililor.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat o rachetă, 75 de lovituri aeriene și 68 de salve cu rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și în zonele populate de civili. Din păcate, există victime în rândul populației civile", a spus armata.

În ziua precedentă, un atac cu rachete rusești a lovit un spital din orașul Herson, ucigând un medic și rănind mai mulți lucrători medicali.

Într-un incident separat într-un sat din nord-est, o femeie în vârstă a fost ucisă, iar un bărbat a fost rănit în timpul zilei de 1 august.

Mutilații războiului

Între timp, de la începutul invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei în februarie 2022, aproximativ 50 de mii de ucraineni și-au pierdut brațe sau picioare, relatează The Wall Street Journal, citând date de la cel mai mare producător de proteze din lume, Ottobock din Germania și de la partenerii săi medicali.

Cifrele sunt comparabile cu cele înregistrate în timpul Primului Război Mondial, a spus ziarul. Numărul real de amputări poate fi mai mare, a adăugat acesta, deoarece proiectarea și realizarea protezelor necesită timp, iar unele victime așteaptă săptămâni sau chiar luni pentru amputare și protezare după ce au fost rănite.

Your browser doesn’t support HTML5

Fără picioare și fără vedere, un soldat ucrainean depune efort să meargă și să vadă din nou