Două luni mai târziu, în ultimul week-end din iunie, litoralul românesc era luat cu asalt și nimeni – sau aproape nimeni – nu mai ținea cont de restricțiile impuse de pandemia cu coronavirus. Să-și fi revenit, peste noapte, turismul de masă ?
Să nu tragem concluzii pripite: normalitatea este deocamdată un deziderat, opreliști rămân destule, încă nu putem ști care vor fi opțiunile turiștilor potențiali.
### Vezi și... ### Bulgaria se pregătește pentru sezonul turistic de vară
Sigur, libertatea de circulație este un lucru minunat dar turismul de masă, consecință a democratizării societății, poate fi un flagel. Orașe, muzee, monumente celebre sunt pur și simplu sufocate de năvala turiștilor. Înainte de incendiul care i-a distrus acoperișul, catedrala Notre-Dame din Paris era vizitată, în fiecare an, de 12 milioane de turiști, o cifră halucinantă. În 2018, palatul Versailles a primit vizita a peste 8 milioane de turiști. Veneția bate toate recordurile: 30 de milioane de vizitatori anual. Aceste trei luni în care turismul s-a oprit au fost, pentru Veneția, pentru Versailles, pentru atâtea alte locuri o pauză binevenită.
În fapt, e greu de spus dacă turistul de astăzi călătorește cu adevărat: în realitate, adesea el „bifează” obiective, se mândrește că „a făcut Coasta de Azur”, „a făcut Toscana” etc., e obsedat să realizeze cât mai multe fotografii și mai ales selfie-uri, e într-o perpetuă și sterilă căutare a noutății și a insolitului.
Industria turismului trebuie să redemareze
Am văzut, în timpul pandemiei, că s-au ținut cursuri pe internet, că s-a lucrat de acasă: de călătorit însă nu se poate călători de la distanță, doar dacă te mulțumești cu fotografii și cu filme documentare. Industria turismului trebuie să redemareze, de n-ar fi decât pentru faptul că utilizează o foarte numeroasă forță de muncă. În condițiile actuale mulți turiști vor prefera, pentru siguranță, să călătorească cu mașinile proprii, ceea ce nu e bine din perspectivă ecologică.
Aici e, în fond, marea dilemă: cum poți să protejezi natura, să nu pui în pericol siturile și monumentele dar, în același timp, să dai curs dorinței oamenilor de a călători ? Dincolo de intențiile generoase, nu se întrevede nicio soluție concretă. În week-end-ul trecut, nu numai litoralul a fost asaltat ci și drumurile montane. O fotografie, luată pe platoul Bucegilor, înfățișa un tablou aiuritor: un șir nesfârșit de mașini, parcate de-a lungul drumului, în timp ce posesorii lor făceau grătare sau smulgeau rarele flori care cresc la acea altitudine. Astfel de imagini te dezgustă iremediabil de turismul de masă.