Alegeri prezidențiale în Bulgaria: președintele Radev a câștigat un nou mandat

Președintele bulgar Rumen Radev , la conferința de presă după ce sondajele au arătat că a câștigat un nou mandat, Sofia, Bulgaria, 21 noiembrie 2021.

Actualizare, 22 noiembrie: Președintele Rumen Radeva câștigat un nou mandat de cinci ani, cu 66% din voturi, potrivit celor mai recente rezultate parțiale ale turului de balotaj de duminică, 21 noiembrie. La primul tur, pe 14 noiembrie - desfășurat împreună cu alegerile parlamentare - Radev ratase cu puțin victoria, nereușind să obțină peste 50% din voturi.

--------------------------------------------------------

Actualizare, 21.00: primele sondaje la ieșirea de la urne arată că alegerile au fost câștigate clar de președintele în exercițiu, Rumen Radev, cu circa 65% din voturi.

---------------------------------------------------------

În Bulgaria a avut loc duminică, 21 noiembrie turul de balotaj al alegerilor prezidențiale în care actualul președinte, Rumen Radev este favoritul clar.

Radev a ratat alegerea din primul tur, obținând săptămâna trecută puțin sub 50%. Radev a câștigat atunci 49% din voturi, față de 23% pentru Anastas Gerdzhikov, rectorul Universității din Sofia.

### Vezi și... ### Surpriză în Bulgaria: un partid anti-corupție, format numai în septembrie, dat câștigător al alegerilor generale

Pentru a câștiga în turul doi, un candidat are nevoie doar de o majoritate simplă de voturi.

Analiștii spun că, deși Radev, în vârstă de 58 de ani, este favorizat să câștige, există potențialul pentru o surpriză, după ce doar 40% dintre alegători s-au prezentat la primul tur la sfârșitul săptămânii trecute, desfășurat împreună cu alegerile parlamentare, care se reluau pentru a treia oară.

„Este crucial ca cei care l-au susținut pe Radev să nu fie demotivați să iasă din nou pentru că se așteaptă la o victorie ușoară”, a declarat pentru RFE/RL Ruzha Smilova, politolog la Universitatea din Sofia.

Bulgarii au votat pe 14 noiembrie pentru un nou parlament în încercarea de a depăși un impas politic de luni de zile în urma a două sondaje parlamentare neconcludente din aprilie și iulie.

Într-o victorie surprinzătoare, noul partid împotriva corupției, „Continuăm schimbarea”, a ajuns pe primul loc, urmat de partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boyko Borisov.

„Continuăm schimbarea” este acum în negocieri pentru formarea unui guvern cu o coaliție de două partide anti-corupție și cu Partidul Socialist, care îl susține pe Radev.