Ucraina cere sprijinul UE pentru procurarea de vaccinuri anti Covid-19

Kiev, 11 ianuarie 2021.

La Kiev, cu ocazia vizitei președintei Maia Sandu, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți ajutorul Uniunii Europene pentru a obține vaccinuri împotriva Covid-19. Zelenski a spus că UE trebuie să „acorde o atenție suplimentară” națiunilor ex-sovietice care doresc să dezvolte legături mai strânse cu Bruxelles - inclusiv Ucraina și Moldova - atunci când e vorba de „achiziționarea și furnizarea în comun de vaccinuri”.

Ucraina, o țară de 40 de milioane cu un sistem de sănătate degradat, a raportat mai mult de 1,1 milioane de cazuri de coronavirus și 20.019 decese până marți.

### Vezi și... ### „Team Europe” și o propunere de ajutor pentru Moldova și Parteneriatul Estic

Săptămâna trecută, 13 state membre ale UE au cerut Bruxellesului să ajute țările din Parteneriarul Estic să obțină vaccinurile anti Covid-19. Pe de altă parte a Kiev, autoritățile se opun ideei de a importa vaccinul produ de Rusie, Sputnik V, pe care îl consderă mai degrabă „un instrument de propaganda”.

„Rusiei nu îi pasă de sănătatea ucrainenilor", a spus marți ministrul de externe Dmitro Kuleba într-o declarație televizată.

Ucraina este într-un nou lockdown, în tentativa de a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

### Vezi și... ### De vineri, Ucraina intră în „lockdown” parțial