Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri că prelungesc, unilateral, restricțiile pe importurile de anumite produse agrare din Ucraina, deși Comisia Europeană a decis, în aceeași zi să nu extindă interdicția, care viza cinci state membre vecine cu Ucraina, inclusiv România și Bulgaria.
Guvernele polonez, slovac și maghiar argumentează că trebuie să protejeze piața internă de cerealele ieftine din Ucraina, exportate prin aceste țări, de când Rusia a blocat porturile ucrainene la Marea Neagră.
Ca reacție, Ucraina a dus cazul Poloniei, Slovaciei și Ungariei în fața Organizației Mondiale a Comerțului. „Putem confirma că a fost primită o cerere de consultări luni seară. Informații suplimentare vor fi furnizate odată ce solicitarea va fi transmisă membrilor noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMC, într-un e-mail adresat Reuters.
### Vezi și... ### Polonia, Ungaria și Slovacia ignoră decizia UE și continuă să interzică importul de cereale ucraineneEl nu a menționat țările vizate, dar Kievul precizase anterior că plângerea vizează Polonia, Slovacia și Ungaria.
Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a explicat ulterior poziția Kievului în comentarii pe Telegram.
El a confirmat că Ucraina va impune anumite restricții pe importul unor mărfuri din Polonia și Ungaria dacă nu își ridică interdicțiile unilaterale. Totodată a anunțat că Ucraina a lansat o anchetă pentru a demonstra că interdicțiile unilaterale sunt discriminatorii.
Șmîhal a mai spus că Kievul a propus Comisiei Europene și țărilor învecinate un plan de control al exporturilor pentru patru grupuri de produse agricole pentru a preveni distorsiunile pieței, un plan pe care l-a descris drept un „scenariu de compromis”.
„Facem din nou apel la vecinii noștri să abandoneze restricțiile dăunătoare și ilegale, populismul politic și să pornească pe calea dialogului constructiv, de care toată lumea va beneficia”, a spus el.
Ajutor pentru întreaga lume
Președintele Volodimir Zelenski, aflat la Adunarea Generală ONU, la New York, a reamintit că exporturile Ucrainei „ajută lumea să fie mai stabilă și mai puternică”.
Președintele polonez Andrzej Duda, aflat și el la New York, a declarat reporterilor: „Ar fi bine ca Ucraina să-și amintească că primește ajutor de la noi și să-și amintească că suntem și o țară de tranzit pentru Ucraina”.
Marți, 19 septembrie, Kievul a mai făcut un gest pentru a aplana tensiunile și a aprobat introducerea de licențe de export pentru o serie de produse agricole destinate exportului către cei cinci vecini ai Ucrainei la UE.
„Guvernul Ucrainei a aprobat o nouă procedură pentru exportul anumitor tipuri de produse către anumite state membre ale UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. „Exporturile de porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui, grâu, care sunt destinate celor 5 tări, vor avea nevoie de autorizația Ministerului Economiei în acord cu Ministerul Agriculturii”.
În principiu, Kievul va negocia lista și volumul produselor exportate cu țările vizate.
„Numai atunci vom elibera autorizații companiilor noastre pentru a exporta anumite produse. Ucraina își controlează exporturile și le coordonează cu țările destinatare", s-a mai precizat la Kiev.
### Vezi și... ### Fermierii se plâng de prețurile mici la floarea-soarelui și cer să fie interzise importurile