Diplomații occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că în Ucraina este tergiversată punerea în aplicare a unor reforme cheie ale sistemului de justiției, votate încă din iulie de parlamentul de la Kiev. Reforme care ar trebui să reducă corupția endemică.
În urma unei întâlniri joi, 16 septembrie, în biroul președintelui Volodimir Zelenski cu reprezentanți ai parlamentului și ai organelor judiciare din Ucraina, diplomații țărilor G7 și din Uniunea Europeană au dat publicității o declarație comună în care cer aplicarea reformelor, de care depind și ajutoarele externe pentru Ucraina.
### Vezi și... ### Monica Macovei despre evaluarea procurorilor: Dacă nu dai rezultate, îți dai demisiaÎn iulie s-a decis crearea unor comisii externe de experți care să supravegheze numirea judecătorilor și procurorilor în structurile de conducere. Comisiile vor fi formate din șase experți fiecare, trei cetățeni ucraineni aleși de Consiliul judecătorilor și trei străini, aleși de grupul principalelor șapte țări industrializate, G7. Justiția din Ucraina s-a opus reformelor, afirmând că includerea experților străini în procesul de selecție încalcă suveranitatea Ucraineni și vrea să modifice legislația.
Într-o acțiune privită ca o încercare de tergiversare, Consiliul Judecătorilor nu a numit – până la data limită de 13 septembrie – trei experți într-una din comisiile de evaluare. Motiv pentru care președinția a convocat reuniunea de joi cu diplomații partenerilor externi ai Ucrainei.
Reprezentanții societății civile spun că experții externi sunt necesari, deoarece sistemul judiciar este în acest moment controlat de oligarhi și grupuri puternice de interese. Mai mult, arată că reforme trecută indică o incapacitate a sistemului juridic de a se schimba singur.
Tetiana Shevchuk, consilier juridic al Centrului de Acțiune Anticorupție cu sediul la Kiev, a declarat pentru Europa Liberă că întâlnirea pare să nu fi adus „vreun progres semnificativ” în rezolvarea conflictului dintre justiție și susținătorii reformelor.
„Administrația prezidențială și Parlamentul și-au arătat angajamentul față de reformă, dar nu este clar dacă acest lucru va fi suficient ", a spus experta.