Emisarul ceh pentru reconstrucția Ucrainei, Tomas Kopecny, a declarat în mai că armata Kievului ar putea primi milioane de obuze de artilerie prin intermediul inițiativei lansate de Cehia, dacă aliații ar contribui cu sumele necesare, scrie AFP.
Kopecny a precizat că până la finele lunii martie au fost colectați în jur de 1,7 miliarde de euro, bani suficienți pentru a fi procurate jumătate de milion de obuze de artilerie în primă fază. Printre țările care au contribuit se numără Canada, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Portugalia, Finlanda și alte state.
Inițiativa Cehiei a venit pe fundalul eșecului Uniunii Europene de a-și onora promisiunea de a livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie pe lună până la finele lunii martie. Eșecul a fost determinat de capacitățile reduse de producție ale producătorilor europeni.
Sfârșitul deficitelor pe front?
Livrările de armament, în special de obuze de artilerie, încetinite de lunile de zile de dispute politice de la Washington, au fost eliberate în aprilie, după aprobarea de către Congres a unui pachet de asistență destinat Ucrainei, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Deblocarea acestora a ușurat presiunea asupra forțelor ucrainene aflate pe front, depășite numeric de ruși.
Reuters scrie că într-o vizită la o unitate de artilerie din regiunea Donțek, punctul central al avansului rusesc de-a lungul frontului de 1.000 de km, reporterii săi au constatat că militarii ucraineni nu se mai confruntă cu așa mari lipsuri în ce privește muniția.
„A existat „foamea de obuze”. Muniția a fost raționalizată destul de sever. Aceasta a avut un impact asupra infanteriei. Ei (rușii) se strecurau din toate părțile, asta i-a afectat pe infanteriști”, a spus un comandant de unitate, citat de agenție.
- Te-ar putea interesa și: Rusia mărește producția de armament, după ce SUA au deblocat ajutorul pentru Ucraina
Cererea de proiectile de artilerie a crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, aliații occidentali ai Kievului epuizându-și propriile stocuri în timp ce se grăbeau să trimită proiectile în Ucraina, unde este nevoie de mii de obuze în fiecare zi.
Reuters notează că deși problema lipsei de muniție a fost în linii mari soluționată, armata ucraineană are forțe umane epuizate și depășite numeric. O campanie majoră de mobilizare, lansată după modificarea legislației, încearcă să schimbe acest lucru.
Planul de pace a lui Trump prinde contur
Continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina rămâne sub semnul întrebării, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din toamnă, din SUA.
Doi consilieri cheie ai fostului președinte american, Donald Trump, i-au prezentat acestuia un plan care presupune că Ucraina va primi mai multe arme americane doar dacă va intra în negocieri de pace cu Rusia. De cealaltă parte, Moscova ar urma să fie avertizată că dacă ea refuză să negocieze, atunci Ucraina va primi arme mai multe, relatează Reuters.
- Te-ar putea interesa și: La Washington, pregătiri pentru un summit NATO potențial tumultuos
Planul elaborat de doi consilieri ai lui Trump, general-locotentul în retragere Keith Kellog și fostul consilier Fred Fleitz, foști membri ai Consiliului Național de Securitate din primul mandat Trump, ar fi primit un răspuns favorabil din partea ex-președintelui american.
Strategia elaborată de cei doi este cel mai detaliat plan republican elaborat până acum în ce privește războiul din Ucraina și ar însemna o schimbare radicală a poziției SUA, riscând să provoace opoziția aliaților europeni, dar chiar și a unor membri ai Partidului Republican.
Fleitz a declarat că Ucraina nu trebuie să cedeze în mod oficial teritoriul Rusiei în cadrul planului lor. Totuși, a spus el, este puțin probabil ca Ucraina să recâștige controlul efectiv asupra întregului său teritoriu pe termen scurt.
În replică, echipa de campanie a președintelui democrat Joe Biden a declarat că Trump nu este interesat să-l înfrunte pe Putin.
„Donald Trump îl laudă pe Vladimir Putin de fiecare dată când are ocazia și a spus clar că nu se va opune lui Putin și nu va apăra democrația", a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei, James Singer.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te