Linkuri accesibilitate

Cehia spune că a adunat bani pentru sute de mii de piese de muniție destinate Ucrainei


Președintele ceh Petr Pavel, fost comandant NATO, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în marginea conferinței de securitate de la Munchen. Acolo și-a prezentat cehul ideea căutării de muniții în țări care nu pot ajuta direct Ucraina.
Președintele ceh Petr Pavel, fost comandant NATO, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în marginea conferinței de securitate de la Munchen. Acolo și-a prezentat cehul ideea căutării de muniții în țări care nu pot ajuta direct Ucraina.

Președintele ceh Petr Pavel a anunțat că s-au strâns sumele necesare de la partenerii Ucrainei pentru cumpărarea în regim de urgență, în diferite țări din lume, a sute de mii de piese de muniție care pot fi trimise Ucrainei în câteva săptămâni.

Știrea vine pe fondul plângerilor ucrainene că livrările de armament de la aliați sunt prea lente.

Unul din aliații cei mai activi ai Kievului, Petr Pavel a anunțat la conferința de securitate de la Munchen, luna trecută, că lansează inițiativa cumpărării de muniție pentru Ucraina în țări din afara UE și NATO, care din motive politice nu pot să livreze aceste mărfuri direct.

Potrivit ziarului Financial Times, suma totală „țintită” de cehi ar fi 1,5 miliarde de dolari.

Fără să precizeze vreo sumă, Praga a anunțat joi că, odată ce Norvegia s-a alăturat donatorilor, suma dorită a fost atinsă. Printre țările care contribuie se numără Germania, Franța, Danemarca, Belgia, Marea Britanie sau Canada.

Pavel a spus joi că banii adunați deja ar ajunge pentru 800.000 de bucăți de muniție, dar premierul ceh, Petr Fiala a rectificat anunțul vineri, spunând că sunt bani deocamdată pentru 300.000, dar donațiile vor continua.

Praga nu a dezvăluit cu cât a contribuit fiecare țară, nici din care țări anume se va cumpăra muniție.

Cehia urmează de acum să acționeze ca intermediar, cumpărând muniția și livrând-o cât mai rapid Ucrainei.

„Depinde de-acum de îndemânarea firmelor cehești și de efortul oficialilor de la Apărare cât de iute îi vom putea ajuta”, a spus Pavel.

Presa cehă scrie că Ucraina are nevoie de cel puțin 200.000 de bucăți de muniție de artilerie în fiecare lună pentru a se apăra eficient de agresiunea rusă.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG