Moscova critică decizia Ucrainei de a interzice intrarea mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare din regiunea transnistreană

Plăcuțe neutre de înmatriculare pentru autovehiculele din regiunea transnistreană (arhivă).

Decizia autorităților de la Kiev de a interzice, dela 1 septembrie, accesul pe teritoriul Ucrainei a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu au plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre va afecta negativ procesul de reglementare a conflictului transnistrean, a avertizat la Moscova purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Ea a subliniat că decizia respectivă va avea un impact negativ și asupra zecilor de mii de cetățeni ucraineni care locuiesc în regiunea transnistreană.

### Vezi și... ### Chișinăul păstrează tăcerea după ce Ucraina a interzis accesul mașinilor cu numere transnistrene


Chișinăul a cerut amânarea punerii în aplicare a acestui termen, până în ianuarie anul viitor, deoarece doar 5% din mașinile aflate în raioanele de est ar fi trecut prin procedura de reînregistrare. Despre gestul conciliant al Chișinăului presa a aflat cumva accidental.

Biroul politici de reintegrare a refuzat miercuri să ofere detalii din demersul Chișinăului către autoritățile de la Kiev trimis în urma presupuselor înțelegeri cu Kozak. La fel s-a abținut să numească palierele pe care ar fi posibil un compromis cu Tiraspolul. Mariana Sarî, de la serviciul presa și protocol, a spus doar că Biroul nu a purtat o comunicare directă pe subiect cu partea ucraineană, ci că acest lucru s-a făcut prin intermediul Ministerului de Externe. La rândul lor, externele au evitat comentarii la temă.

### Vezi și... ### Vadim Krasnoselski cere discuții „urgente” la Chișinău pe tema numerelor auto transnistrene