Linkuri accesibilitate

Chișinăul păstrează tăcerea după ce Ucraina a interzis accesul mașinilor cu numere transnistrene


Autoritățile de la Chișinău continuă să păstreze tăcerea în urma anunțului Ucrainei despre faptul că nu mai permite din 1 septembrie accesul mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene. Anunțul a cauzat neliniște la Tiraspol, unde liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a spus că ar contrazice înțelegeri recente cu noua putere de la Chișinău, intermediate de emisarul rus Dmitri Kozak, pentru amânarea interdicției până în ianuarie. Până atunci, ar trebui să se pună la punct un mecanism de luare la evidență a mașinilor transnistrene de către autoritățile legale ale Republicii Moldova, eliberându-li-se plăcuțe de înmatriculare neutre, fără menționarea țării de origine.

Chișinăul păstrează tăcerea, după ce Ucraina interzice accesul mașinilor cu numere transnistrene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:01 0:00
Link direct

Interdicția de a intra în Ucraina pentru șoferii care conduc mașini cu numere de înmatriculare eliberate regimul de la Tiraspol a generat reacții critice în republica secesionistă. Tiraspolul a lansat un demers către toți membrii formatului de negocieri 5+2, dar în special a cerut Kievului să-și revadă decizia. Doar posesorii de așa-zisele numere neutre, fără însemnele R. Moldova, însă cu abțibild MD și permis eliberat de autoritățile constituționale vor fi lăsați la vama ucraineană, a anunțat Poliția de frontieră de la Kiev.

Asta în ciuda faptului că, în ajun, Chișinăul a cerut amânarea punerii în aplicare a acestui termen, până în ianuarie anul viitor, deoarece doar 5% din mașinile aflate în raioanele de est ar fi trecut prin procedura de reînregistrare. Despre gestul conciliant al Chișinăului presa a aflat cumva accidental și a încercat să depene ghemul informațiilor contradictorii.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a comentat că decizia părții moldovene ar fi venit urmare a negocierilor purtate cu emisarul rus Dmitri Kozak, care s-a aflat într-o o scurtă vizită la Chișinău în august pentru a se întâlni cu reprezentanții noii puteri. „S-au întâmplat lucruri stranii pentru mine. Partea moldovenească era sigură că amânarea va rezolva problema, doar că între timp Ucraina a respins categoric ideea unei noi amânări. Mi se creează impresia că Ucraina s-ar teme că Transnistria și Moldova ar începe să se înțeleagă. Trebuie să ne lămurim de ce Kievul a procedat astfel”, a declarat Krasnoselski în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul de la Tiraspol a cerut nu doar o amânare până în ianuarie, ba chiar un moratoriu, până când părțile vor lămuri modul în care sunt reînregistrați agenții economici, în primul rând transportatorii. În plus, el insistă că permisele eliberate în stânga Nistrului nu ar trebui să fie schimbate cu altele moldovenești.

Biroul politici de reintegrare a refuzat miercuri să ofere detalii din demersul Chișinăului către autoritățile de la Kiev trimis în urma presupuselor înțelegeri cu Kozak. La fel s-a abținut să numească palierele pe care ar fi posibil un compromis cu Tiraspolul. Mariana Sarî, de la serviciul presa și protocol, a spus doar că Biroul nu a purtat o comunicare directă pe subiect cu partea ucraineană, ci că acest lucru s-a făcut prin intermediul Ministerului de Externe. La rândul lor, externele au evitat comentarii la temă.

Alexandru Flenchea, fost viceprim-ministru pentru reintegrare
Alexandru Flenchea, fost viceprim-ministru pentru reintegrare

Este sau nu este interes în stânga Nistrului pentru reînmatriculare?

Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea spune că în localitățile de peste Nistru există interes pentru reînmatricularea automobilelor, în ciuda argumentelor invocate de reprezentanții Tiraspolului. Cât despre numărul mic de autovehicule care au trecut prin această procedură, Flenchea susține că în mod normal nu toate unitățile de transport existente traversează frontiera moldo-ucraineană și dă exemplul statisticii pe anul 2019, când au fost 10 mii de astfel de ieșiri din regiune spre Ucraina, fără a se cunoaște și numărul de unități, întrucât ar putea fi și traversări multiple.

„Este sau nu este interes în stânga Nistrului pentru reînmatriculare? Interes este și cei care vor, cei care au vrut, cei care doresc în continuare au avut așa posibilitate și o au în continuare. Să nu ne lăsăm manipulați de propaganda de la Tiraspol că vezi, Doamne, sunt 100 de mii de automobile și doar 5 mii s-au reînmatriculat! În primul rând, noi nu știm câte automobile sunt în Transnistria, 100 de mii e ceea ce ne spun Ignatiev și Krasnoselkski. Le-au fost create toate condițiile pentru preschimbare simplificată, acum își pot schimba permisul și obțin un permis de conducere legal”.

Această secretomanie este alimentată și de vizita inopinată a domnului Dmitri Kozak

Analistul politic Ion Tăbârță reproșează noii puteri că ocolește dezvăluirea detaliilor pe acest subiect, dar și pe dosarul transnistrean în general și astfel nu face decât să alimenteze suspiciunile din jurul vizitei lui Dmitri Kozak la Chișinău. În aceeași ordine de idei, Tabârță afirmă că președinta Maia Sandu a criticat „politica pașilor mici” a predecesorilor, dar noua putere întârzie să prezinte viziunea proprie sau strategie pe care o va urma la acest capitol. „Desigur poziția Chișinăului în amânarea intrării în vigoare a acestei decizii este argumentată prin grija față de cetățenii simpli, dar ce avem aici neclar, care provoacă anumite confuzii este cumva o anumită doză de secretomanie. Această secretomanie este alimentată și de vizita inopinată a domnului Dmitri Kozak în Republica Moldova care a fost învăluită într-un anumit semi-mister. Despre această vizită a lui Kozak nu s-a spus tot și de aici, probabil, aceste interpretări că pe dosarul transnistrean s-ar întâmpla ceva”.

În lipsa unor clarificări, mai mulți experți se întreabă dacă a fost sau nu decizia Kievului agreată tacit de autoritățile de la Chișinău și în ce măsură acest episod se înglobează în noua versiune a parteneriatului strategic moldo-ucrainean pe care s-a angajat să o pună în aplicare majoritatea pro-europeană din parlamentul R. Moldova.

XS
SM
MD
LG